Στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 11 μηνών έφτασε τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις 111,5 μονάδες (από 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ένδεκα μηνών. Ωστόσο, είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή, που είχε διαμορφωθεί στις 116,7 μονάδες.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η αρχική ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα φαίνεται να έχει εξαλειφθεί, ενώ υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που είναι θετικότερα του αναμενόμενου.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες.

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 30% αυξήθηκαν οι πωλήσεις των βιομηχανικών προϊόντων το 2021

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 72,9% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (από 74,2% τον Ιανουάριο).

Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Επίσης, σημειώθηκε άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής 1,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 1,0% στην ΕΕ27, καθώς και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 8,2% (y-o-y).

Νέα ενίσχυση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 29,6% σημειώθηκε τον Δεκέμβριο (y-o-y) αλλά και άνοδος εμπορικού ελλείμματος στα 3,8 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Το ΑΕΠ και άλλοι δείκτες

Ως προς το ΑΕΠ, το δελτίο αναφέρει άνοδο του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2022, κατά 5,2%, από 4,4% στο γ’ τρίμηνο του 2022. Συνολικά, στο 2022 εκτιμάται μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 5,9%, έναντι 8,4% πρόπερσι. Αύξηση στο δ’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,8%).

Ακόμη, το ΙΟΒΕ καταγράφει τα εξής:

–  Μείωση εξαγωγών 3,5% το δ’ τρίμ. του 2022, από υποχώρηση εξαγωγών υπηρεσιών (-5,1%), και αγαθών (-3,3%).

–  Νέα εξασθένιση της ανεργίας και τον Ιανουάριο (y-o-y).

– Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο, λόγω ανόδου των προσδοκιών σε όλους τους τομείς. Εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

– Ενίσχυση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent, κατά 42,9%, και αύξηση του διεθνούς δείκτη τιμών μη ενεργειακών αγαθών, κατά 7,4% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Άνοδος για τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας βιομηχανίας, κατά 35,4% την ίδια χρονιά.

– Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2022 σημειώθηκε στα Βασικά μέταλλα και τα Προϊόντα ξύλου, με 21,2% και 16,1%, αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία