Παρά τους κλυδωνισμούς στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, φάνηκε συνεπής με την αρχική της «δέσμευση» και δεν έκανε πίσω στις φωνές των περιστεριών, που ζητούσαν να φρενάρει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής.

Απέφυγε ωστόσο, να δώσει το παραμικρό στίγμα για την επόμενη κίνησή της, δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί για μία ακόμα φορά.

Σήμερα, μια τριάδα εκ των «γερακιών της ΕΚΤ αναθάρρησε και τάχθηκε ανοικτά σε περαιτέρω επιθετική αύξηση των επιτοκίων, μόλις υποχωρήσει η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία υποστήριξαν ότι η οικονομία χρειάζεται ακόμη μια φάση σύσφιγξης μετά την εξασθένιση της παγκόσμιας αναταραχής.

Παγκόσμιος συναγερμός στις τράπεζες- Οι επόμενες κινήσεις σε Fed και ΕΚΤ και η «αχίλλειος πτέρνα»

«Η μελλοντική εξέλιξη του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον ορίζοντα της προβλεπόμενης περιόδου μας μιλά ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να συνεχιστεί», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Peter Kazimir. » Το πόσο δυναμικά, σε πόσα βήματα και πού – θα δείξει ο χρόνος και τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Δήλωση Στουρνάρα στον ΟΤ για τις τράπεζες – Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο Λιθουανός συνάδελφός του, Gediminas Simkus.

«Οι τάσεις του πληθωρισμού δεν έχουν εξαφανιστεί», είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Αν και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί σχετικά με τη μελλοντική αξιολόγηση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία αύξηση των επιτοκίων».

Η «επιθυμία» των αγορών

Από την πλευρά του ο Madis Muller, διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας, ενώ επέμεινε ότι δεν θα ήθελε να κάνει προβλέψεις στην παρούσα κατάσταση, θέλησε να εκφράσει «την επιθυμία των αγορών»: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο. «Για να μειωθεί ο πληθωρισμός στα νούμερα που υπάρχουν σε αυτήν την πρόβλεψη, υπάρχει μια υπόθεση ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν ακόμη».

Τα σχόλια αυτά δείχνουν πώς τα γεράκια δεν έχουν παραιτηθεί ούτε από τις ελπίδες για περαιτέρω σύσφιγξη ούτε από τη διάθεση να μιλήσουν για αυτό.

Η απόφαση της Πέμπτης σηματοδότησε μια αλλαγή στα μηνύματα, πλησιάζοντας την προσέγγιση «συνάντηση προς συνάντηση» που είχαν επίσης υιοθετήσει οι αξιωματούχοι.

Σε αρμονία με αυτό, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έδωσε μια λιγότερο οριστική αξιολόγηση της πορείας δράσης της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις του Γάλλου τραπεζίτη

Ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της ΕΚΤ αντανακλά την προτεραιότητα που δίνει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στέλνει μήνυμα ισχυρής εμπιστοσύνης στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ σταθερές», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Θεωρώ ότι στείλαμε ισχυρό και διπλό σήμα εμπιστοσύνης που αντανακλά τόσο την εμπιστοσύνη στην αντιπληθωριστική στρατηγική μας όσο και την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών και γαλλικών τραπεζών», πρόσθεσε.

Αν και η ΕΚΤ έχει «τα εργαλεία για να διασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών», ο Βιλερουά είπε ότι είναι απίθανο να χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσει καθώς «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή