Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι εξέδωσε διάταγμα για την εκ νέου έναρξη ενός αμφιλεγόμενου έργου, αυτού της κατασκευής μιας τεράστιας γέφυρας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα.

Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός βλέπει τη γέφυρα ως «κλειδί» για την ενίσχυση της επιρροής στην περιοχή και την αναζωογόνηση της οικονομίας στον φτωχότερο νότο, παρά τις αμφιβολίες για τη διαρθρωτική βιωσιμότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος.

Σικελία: «Ιερή λίμνη» ηλικίας 2.500 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

«Ναυαρχίδα της ιταλικής μηχανικής»

Με μήκος 3,2 χιλιόμετρα, η γέφυρα «θα χαρακτηρίζεται ως ναυαρχίδα της ιταλικής μηχανικής», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι.

Η ιδέα της γέφυρας ανάγεται στους αρχαίους Ρωμαίους, αλλά οι σύγχρονες προσπάθειες για την έναρξη του έργου έχουν επανειλημμένα αποτύχει λόγω των μεγάλων δαπανών και των προκλήσεων ανέγερσης μιας δομής που θα συνδέει τη Μεσίνα με το Ρέτζιο Καλάμπρια σε μια περιοχή επιρρεπή σε σεισμούς.

Το τελευταίο σχέδιο, το οποίο χρονολογείται από το 2011, θα «προσαρμοστεί στα νέα τεχνικά πρότυπα, πρότυπα ασφάλειας και περιβάλλοντος», είπε ο Σαλβίνι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει σθεναρά ένα σχέδιο για τη γέφυρα τη δεκαετία του 2000, είπε την Πέμπτη ότι το μηχανικό επίτευγμα θα «συνδέει τη Σικελία όχι μόνο με την Καλαβρία, αλλά με την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη».

Η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει στα μέσα του 2024, είπε ο Μπερλουσκόνι, το κόμμα του οποίου ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή