Πτωτικά για δεύτερη συνεδρίαση κινούνται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, λόγω ανησυχιών ότι οι κίνδυνοι στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα μπορεί να προκαλέσουν ύφεση που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης καυσίμων. Επιβαρυντικά στην αγορά επιδρά και η εκτίμηση για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό του Μαΐου υποχώρησαν 68 σεντς, ή 0,9%, στα 72,29 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλεια σχεδόν 12% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Δεκέμβριο.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για παράδοση Απριλίου ήταν στα 66,16 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 58 σεντς ή 0,9%, μετά από πτώση 13% την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον περασμένο Απρίλιο. Το συμβόλαιο του Απριλίου θα λήξει την Τρίτη και το πιο ενεργά διαπραγματεύσιμο μέλλον του Μαΐου ήταν επίσης μειωμένο κατά 0,8% στα 66,40 δολάρια.

Συνεχίζεται η βουτιά του πετρελαίου – Ποιοι το «βλέπουν» στα 40 δολ.

Ανησυχίες

Η πτώση του πετρελαίου έρχεται παρά την ιστορική συμφωνία που θα οδηγήσει την UBS, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, να αγοράσει τη Νο. 2 δανείστρια της χώρας Credit Suisse σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση μιας τραπεζικής κρίσης.

Μετά την ανακοίνωση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να στηρίξουν άλλες τράπεζες.

«Η αγορά επικεντρώνεται στην τρέχουσα αστάθεια του τραπεζικού τομέα και στις δυνατότητες περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε ο Μπάντεν Μουρ, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας για την έρευνα εμπορευμάτων.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

«Η επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ είναι ένας ακόμη πιθανός καταλύτης για τις προοπτικές για την αγορά. Ο περαιτέρω καθοδικός κίνδυνος για τις τιμές αυξάνει την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές», πρόσθεσε ο Μουρ, αναφερόμενος στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 22 Μαρτίου παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, ορισμένα στελέχη καλούν την κεντρική τράπεζα να σταματήσει τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής προς το παρόν, αλλά να είναι έτοιμη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων αργότερα. Μια επιβράδυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να πιέσει το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια, όπως το αργό πετρέλαιο, πιο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Η Fed θα είναι το πιο σημαντικό ίδρυμα για παρακολούθηση αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar: «Θα δούμε πώς σταθμίζουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με τον περιορισμό του πληθωρισμού».

Μια υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ και των συμμάχων παραγωγών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστή ως ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσει στις 3 Απριλίου. Ο οργανισμός είχε συμφωνήσει τον Οκτώβριο να μειώσει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023.

Ξεχωριστά, η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για το αργό πετρέλαιο Brent μετά την πτώση των τιμών λόγω των τραπεζικών φόβων και της ύφεσης. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει τώρα το Brent κατά μέσο όρο στα 94 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους 12 μήνες και 97 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, από 100 δολάρια προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές