Μερικές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να σταματήσουν την εξάπλωση μιας τραπεζικής κρίσης καθώς οι ελβετικές αρχές έπεισαν την UBS Group AG να αγοράσει την ανταγωνιστική Credit Suisse Group AG σε μια ιστορική συμφωνία.

Η UBS θα πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) για την 167χρονη Credit Suisse και θα αναλάβει ζημίες έως και 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από μια τεράστια ελβετική εγγύηση και αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του 2023.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αργά την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες βγήκαν με δηλώσεις για να καθησυχάσουν τις αγορές, αποτρέποντας την εξάπλωση της κρίσης που είχε αρχίσει να μεταφράζεται σε ρευστοποιήσεις δισεκατομμυρίων  από τα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Credit Suisse – UBS: Ο μεγαλύτερος «γάμος» συστημικών τραπεζών από την κρίση του 2008

Συντονισμένη αντίδραση

Σε μια παγκόσμια απάντηση, που παρόμοιά της είχαμε να δούμε από την κορύφωση της πανδημίας, η Fed είπε ότι είχε συνεργαστεί με κεντρικές τράπεζες στον Καναδά, την Αγγλία, την Ιαπωνία, την ΕΕ και την Ελβετία σε μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς . Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις τράπεζες της ευρωζώνης με δάνεια εάν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι η ελβετική διάσωση της Credit Suisse ήταν «οργανική» για την αποκατάσταση της ηρεμίας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ,  και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν χαιρέτησαν την ανακοίνωση των ελβετικών αρχών. Η Τράπεζα της Αγγλίας επαίνεσε επίσης τους Ελβετούς.

Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.

Ικανοποίηση στην ΕΚΤ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς».

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Χαιρετίζει και το Λονδίνο

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».

«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή