Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν ήταν εύκολες, ομολογεί ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, εξηγεί πού βρίσκονται τώρα οι ευκαιρίες και πώς η νέα Superbank σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Μιλώντας στο ελβετικό SRF, ο Χάμερς, παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις ήταν πολύ δύσκολες: «Αλλά είναι σημαντικό που υπάρχει λύση. Μια λύση που φέρνει ασφάλεια και σταθερότητα».

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτή η εξαγορά για την UBS, απάντησε ότι με αυτή τη συμφωνία «επαναφέρουμε της σταθερότητα και την ασφάλεια στους πελάτες της Credit Suisse και παράλληλα διατηρούμε τη φήμη του ελβετικού οικονομικού κέντρου».

Credit Suisse: Η βόμβα των 275 δισ. δολ. πίσω από την εξαγορά της Credit Suisse

Οι ευκαιρίες και οι απολύσεις

Ο Χάμερς υποστήριξε ότι εκτός από τη σταθερότητα που διασφαλίζεται, η συμφωνία γεννά ευκαιρίες για την UBS: «Μπορούμε πλέον να είμαστε μια τράπεζα παγκόσμιας διαχείρισης, με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε προσωπική περιουσία και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Αυτή είναι και η στρατηγική μας. Και με αυτό φέρνουμε κάτι στον κόσμο και στην Ελβετία για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι».

«Είναι επίσης καλό για εμάς να έχουμε νέους συναδέλφους. Υπάρχουν πολύ καλά στελέχη στην Credit Suisse και τους καλωσορίζω», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των χιλιάδων απολύσεων ο Χάμερς είπε ότι προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένα νούμερα, προσθέτοντας ωστόσο ότι όταν συνενώνεις τράπεζες, πάντα «υπάρχουν συνέργειες».

«Σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Οι πολλοί εργαζόμενοι, η CS έχει 50.000 σε όλο τον κόσμο, έχουν επίσης ένα νέο μέλλον μαζί μας. Και μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μία ακόμα πιο όμορφη τράπεζα»

Διαφορετική κουλτούρα

Ο CEO της UBS έσπευσε επίσης να τονίσει ότι η τράπεζά του έχει διαφορετική κουλτούρα κινδύνου από την Credit Suisse, επομένως πρέπει στο μέλλον να περιοριστούν αυτοί οι κίνδυνοι:

«Κατασκευάζουμε μία μεγαλύτερη UBS με λιγότερους κινδύνους. Ακόμη και μετά τη συγχώνευση έχουμε καλό δείκτη κεφαλαίου και πλαίσιο στήριξης από την Εθνική Τράπεζα τη Ελβετίας. Στα τρία δισεκατομμύρια φράγκα, η CS είναι σχετικά φθηνή. Η χρηματιστηριακή αξία της ήταν την Παρασκευή σχεδόν στα επτά δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Λίγος χρόνος

Ο κ. Χάμερς παραδέχθηκε ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων ήταν πολύ λίγος, καθώς όλα έπρεπε να γίνουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο: «Ναι, ήταν λίγος ο χρόνος, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν είμαστε εντελώς άγνωστοι με την επιχείρηση CS. Στις δύο-τρεις μέρες που είχαμε, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Η CS είχε και τους ελεγκτές της μαζί τους και η Finma ήταν πάντα εκεί»

Η νέα ελβετική Superbank

«Έτσι υπάρχει τώρα μια πραγματική Superbank στην Ελβετία. Αυτό δεν έχει αυξήσει τους κινδύνους;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Σίγουρα μπορεί κανείς να το σκεφτεί. Έχουμε όμως πολύ καλό δείκτη κεφαλαίου ως UBS και έχουμε επίσης πολύ καλή θέση ρευστότητας. Έτσι, περιορίσαμε τους κινδύνους στις αγορές. Ως δεύτερο βήμα, είναι σημαντικό για εμάς να μετατρέψουμε την επενδυτική τράπεζα CS σε μια επενδυτική τράπεζα όπως η UBS. Το ονομάζουμε Capital Light Investment Bank. Δεν παίρνουμε τόσο μεγάλο ρίσκο» απάντησε.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Για τον Χάμερς πάντως, η συμφωνία αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση:

«Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα. Κανείς δεν ήθελε να είναι εδώ για να το κάνει αυτό. Αλλά είναι επίσης μια καλή μέρα για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο γιατί αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας: εμείς, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η Εθνική Τράπεζα και επίσης η Finma. Δηλώνουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να το κάνουμε. Προσφέρουμε τώρα σταθερότητα και ασφάλεια στο χρηματοοικονομικό κέντρο, στις διεθνείς αγορές, αλλά και στους πελάτες και τους συναδέλφους μας στην Credit Suisse», τόνισε.

Η συζήτηση έκλεισε με μια λίγο πιο προσωπική ερώτηση: «Και τέλος, πόσο κοιμήθηκες τις τελευταίες τρεις μέρες;»

«Όχι τόσο πολύ. Ίσως μπορείτε να το δείτε και αυτό. Αλλά έτσι πρέπει να είναι. Πρόκειται για σοβαρά πράγματα που πρέπει επίσης να γίνουν σοβαρά. Θέλω να πω ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μας που δούλεψαν τόσο σκληρά αυτό το Σαββατοκύριακο» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή