Η κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού της Credit Suisse προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πλήττοντας τη φήμη της Ελβετίας ως πυλώνα σταθερότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε την Κυριακή να αγοράσει την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ως μέρος μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Credit Suisse: Πόσο θα στοιχίσει σε κάθε Ελβετό η διάσωση της τράπεζας

Η κυβέρνηση της Ελβετίας και οι ρυθμιστικές αρχές υποστήριξαν τη διαπραγμάτευση και βοήθησαν στην ολοκλήρωση του deal, το οποίο ήρθε εν μέσω φόβων για μετάδοσης της κρίσης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μετά και την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

«Οικονομική δημοκρατία της μπανανίας»

«Η θέση της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει κλονιστεί», δήλωσε ο Octavio Marenzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Opimas, σε ένα ερευνητικό σημείωμα. «Η χώρα θα θεωρείται πλέον ως μια δημοκρατία της μπανανίας».

Η κατάρρευση της Credit Suisse θα έχει σοβαρές συνέπειες  και σε άλλα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η φήμη της χώρας ως μιας χώρας συνετής στην οικονομική διαχείριση, τη χρηστή ρυθμιστική εποπτεία και «βαρετή» όσον αφορά τις επενδύσεις, έχει εξαλειφθεί», είπε ο Marenzi.

Διαγραφή ομολόγου Credit Suisse

Σύμφωνα με τους όρους της έκτακτης εξαγοράς, οι επενδυτές στα πρόσθετα ομόλογα πρώτης βαθμίδας της Credit Suisse – που ευρέως θεωρούνται ως μια σχετικά επικίνδυνη επένδυση – θα δουν την αξία των συμμετοχών τους να μειώνεται στο μηδέν. Σημαίνει ότι επενδύσεις αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων φράγκων θα γίνουν «καπνός».

Τα ομόλογα AT1, γνωστά και ως contingent convertibles ή «CoCos», είναι ένας τύπος χρέους που θεωρείται μέρος του εποπτικού κεφαλαίου μιας τράπεζας. Οι κάτοχοι μπορούν να τα μετατρέψουν σε ίδια κεφάλαια ή να τα «ξεγράψουν» σε ορισμένες περιπτώσεις – για παράδειγμα όταν ο δείκτης κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα προηγουμένως συμφωνημένο όριο.

«Η έκτακτη κρατική στήριξη θα προκαλέσει την πλήρη απομείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου του χρέους AT1 της Credit Suisse ύψους περίπου 16 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, και συνεπώς αύξηση του βασικού κεφαλαίου», ανέφερε η FINMA την Κυριακή.

«Λάθος με συνέπειες»

Ο Vítor Constâncio, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2010 έως το 2018, είπε μέσω Twitter ότι η ανακοίνωση της FINMA ήταν ένα «λάθος με συνέπειες και ενδεχομένως να επιφέρει μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελούνται από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να επιβάλλουν ζημίες στους μετόχους πριν από τους κατόχους ομολόγων.

«Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσης», ανέφεραν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επανέλαβε αυτό το«σύνθημα» λίγο αργότερα. «Οι κάτοχοι τέτοιων μέσων θα πρέπει να αναμένουν ότι θα εκτεθούν σε απώλειες εξυγίανσης ή αφερεγγυότητας με τη σειρά των θέσεων τους σε αυτήν την ιεραρχία», ανέφερε η BOE.

Τι γίνεται με το φράγκο

«Ένα χαρακτηριστικό αυτής της τραπεζικής πίεσης που είδαμε τις τελευταίες ή δύο εβδομάδες είναι ότι στην πραγματικότητα έχουμε δει μεγάλη αστάθεια στις αγορές μετοχών, μεγάλη αστάθεια στις αγορές σταθερού εισοδήματος, καθώς και στις αγορές εμπορευμάτων, αλλά πολύ μικρή αστάθεια σε αγορές συναλλάγματος», δήλωσε ο Bob Parker, ανώτερος σύμβουλος της International Capital Markets Association, στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Τρίτη.

Ερωτηθείς για το πώς οι επενδυτές μπορεί να σκέφτονται τώρα τη φήμη της Ελβετίας για σταθερότητα, ο Πάρκερ απάντησε: «Όταν ήμουν στη Ζυρίχη την περασμένη εβδομάδα, αυτό το θέμα ήταν στην πραγματικότητα ένα καυτό θέμα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι υπήρχε «κάποια πολύ μέτρια» αδυναμία στο ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ζευγάρι νομισμάτων στο οποίο εστιάζει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.  Το ένα ευρώ διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 0,9961 ελβετικά φράγκα, υποχωρώντας από 0,9810 σε σύγκριση με τις 14 Μαρτίου.

«Έχουμε επιστρέψει κοντά στην ισοτιμία για το ελβετικό φράγκο-ευρώ. Λοιπόν, νομίζω για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ναι, σε κάποιο βαθμό το ελβετικό φράγκο ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου έχει χάσει μέρος της γοητείας του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», είπε ο Πάρκερ.

«Θα ανακτηθεί; Μάλλον ναι, θα υποστήριζα ότι αυτό είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Διαμαρτυρίες

To νέο πακέτο διάσωσης, για τους καλοπληρωμένους τραπεζίτες πυροδότησε διαμαρτυρίες. Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη τη Δευτέρα, φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους» και πετώντας αυγά στο κτίριο στην καρδιά της οικονομικής περιοχής της πόλης.

«Έχουμε βαρεθεί με την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, παίρνεις τα πάντα», δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, συνεργάτης της φορολογικής εταιρείας συμβούλων MME με έδρα τη Ζυρίχη. «Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή