Σε «αρνητικές» υποβάθμισε τις προοπτικές της ελβετικής τράπεζας UBS η Moody’s, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της προβληματικής Credit Suisse, μία ημέρα μετά από παρόμοια κίνηση στην οποία προχώρησε η S&P.

Οι υποβαθμίσεις ακολουθούν τη συμφωνία της τράπεζας το Σαββατοκύριακο να εξαγοράσει την πληγείσα ανταγωνίστρια Credit Suisse για 3,25 δισ. δολάρια. Η εξαγορά αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει τις «σημαντικές» προκλήσεις που αντιμετωπίζει η UBS. Αυτές περιλαμβάνουν την «ανάγκη διατήρησης του βασικού προσωπικού της [Credit Suisse] όσο η συναλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αλληλεπικαλυπτόμενων πελατών στις ελβετικές τραπεζικές δραστηριότητές της και τη διαχείριση περιουσίας, και την ανάγκη να ενοποιηθούν οι πολιτισμοί δύο κάπως διαφορετικών οργανισμών».

Η S&P

Σε ανάλογη υποβάθμιση του outlook της UBS Group από «σταθερό» σε «αρνητικό» προχώρησε τη Δευτέρα και ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, επισημαίνοντας ότι αναμένει πως η ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής από την Credit Suisse θα έχει σημαντικό κίνδυνο υλοποίησης.

Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της UBS στο «Α-», ενώ -όπως τονίζεται- η κίνηση αυτή έρχεται αφότου η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse, κατόπιν ενεργειών της ελβετικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Χτύπημα κάτω από τη ζώνη» από την UBS – Πώς «έκλεψε» στέλεχος της Credit Suisse λίγο πριν το deal

«Πιστεύουμε ότι η διοίκηση της UBS θα εκτελέσει με σύνεσητην ενοποίηση με την Credit Suisse και, λόγω των πολύ υψηλών χρηματοοικονομικών αποθεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από τη συναλλαγή και την τεράστια στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, βλέπουμε επαρκή αποθέματα ασφαλείας για τον αποτελεσματικό περιορισμό των αναδυόμενων κινδύνων”, αναφέρει η δήλωση της S&P.

Ωστόσο, όπως,σημειώνει η S&P, δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ της Credit Suisse και της πολυπλοκότητας στην εκκαθάριση μεγάλου μέρους των επενδυτικών τραπεζικών εργασιών της, υπάρχει ο κίνδυνος ο συνδυασμένος όμιλος να δει αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής του θέσης ή να χάσει οικονομικούς στόχους λόγω εξόδων αναδιάρθρωσης ή δικαστικών εξόδων που θα μπορούσαν να είναι σημαντικά.

«Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ήδη ανατροπή πελατών στη συνδυασμένη οντότητα, ιδιαίτερα στη διαχείριση περιουσίας και στην ελβετική τραπεζική, όπου και οι δύο οντότητες έχουν σημαντικές επικαλύψεις πελατών», επεσήμανε η S&P.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή