Ο κολοσσός ομολόγων PIMCO έχασε περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια σε μια κατηγορία ομολόγων της Credit Suisse που εξαλείφθηκαν από την εξαγορά από την UBS, με τη συνολική έκθεση του Αμερικανού διαχειριστή επενδύσεων στον ελβετικό δανειστή να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια, ανέφερε μια πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν την Κυριακή να μηδενίσουν το χρέος της Credit Suisse Additional Tier 1 (AT1) αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που οδήγησε τους μετόχους να λάβουν 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μέτοχοι συνήθως κατατάσσονται κάτω από τους κατόχους ομολόγων όσον αφορά το ποιος πληρώνεται όταν μια τράπεζα ή μια εταιρεία καταρρέει.

Credit Suisse – UBS: Επικριτικά σχόλια στον Τύπο της Ελβετίας για τη συγχώνευση

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα πρόσθετα ομόλογα Tier 1 (AT1) της Credit Suisse στα αμοιβαία κεφάλαια της PIMCO είχαν αξία περίπου 340 εκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή. Πρόσθεσε επίσης, ότι η PIMCO κατέχει κι άλλα ομόλογα της Credit Suisse, εξαιρουμένου του χρέους της AT1, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 4 δισ. δολ. Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ζημιές από τους τίτλους AT1 αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη που κατέχει η PIMCO σε άλλα ομόλογα που εκδόθηκαν από τον ελβετικό δανειστή, τα οποία έχουν αυξηθεί σε αξία μετά από τη συγχώνευση διάσωσης με την UBS.

«Αποθέματα ασφαλείας»

Τα AT1 είναι ένας τύπος ενδεχόμενου μετατρέψιμου χρέους που αποτελούν μέρος των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, και που οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις τράπεζες να διατηρούν για να προστατευθούν σε περιόδους αναταραχής της αγοράς.

Η Pacific Investment Management Co (PIMCO) με έδρα τις ΗΠΑ διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένα ομόλογα της Credit Suisse σημείωσαν ράλι τη Δευτέρα μετά την κρατική διάσωση του ταλαιπωρημένου δανειστή.

Η τιμή των σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα που λήγουν το 2026, για παράδειγμα, εκτινάχθηκε από 66 σεντς την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα σε 87,5 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

Αντίθετα, τα ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα, καθώς η μεταχείριση των κατόχων ομολόγων AT1 της Credit Suisse ανέδειξε τους κινδύνους από την επένδυση σε αυτούς τους τίτλους.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν την καταστροφή της αγοράς λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες αυτού του τύπου χρέους θα υποστούν ζημιές μόνο μετά την εξάλειψη των μετόχων – σε αντίθεση με αυτό που συνέβη στην Credit Suisse.

Εν τω μεταξύ, η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan δήλωσε ότι συνομιλεί με αρκετούς κατόχους Credit Suisse AT1 για πιθανές νομικές ενέργειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή