Τα κεντρικά σημεία των αλλαγών που επιφέρει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αλλά και απαντήσεις στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης παρουσίασε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κλείνοντας την διήμερη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, το οποίο υπερψηφίστηκε αμέσως μετά με 156 ψήφους υπέρ και 55 κατά κι έγινε νόμος του κράτους.

Ο κ. Σκρέκας αρχικά, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι όποιος διαβάσει τις πρώτες σελίδες του νομοσχεδίου πείθεται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού: «…Άρθρο 1 του νομοσχεδίου, δε χρειάζεται να πάτε μακριά, στην τέταρτη γραμμή λέει: «ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου στου Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας», τέταρτη γραμμή του νομοσχεδίου. Άρθρο 3 τέταρτη γραμμή λέει ποιοι είναι οι πάροχοι, ποιες είναι οι εταιρείες που θα παρέχουν νερό στη χώρα. «Δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και λοιποί φορείς του δημοσίου, ιδίως οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων. Αυτά. Τελείωσε η απάντηση στο αν ιδιωτικοποιούμε το νερό ή όχι…».

Νερό: Τι θα γίνει με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά κάποιες παθογένειες, οι οποίες έκαναν απαραίτητη τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ: «Έχουμε 295 φορείς που παρέχουν πόσιμο νερό στη χώρα, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, Δήμοι μικροί, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Μόλις το 42% αυτών των φορέων αναρτούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου τα στοιχεία που οφείλουν βάσει νόμου να αναρτούν… υπάρχουν ΔΕΥΑ, δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και 203%, δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιες οι ΔΕΥΑ αναρτούν υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που έχουν απώλειες έως και 63%, με τη μέση τιμή απωλειών να φτάνουν στο 38%…».

Ο κ. Σκρέκας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, προχώρησε σε σύγκριση των προστίμων που επέβαλε η κυβέρνηση της περιόδου 2015-2019 και εκείνων που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση: «2015-2019, πόσα πρόστιμα επιβάλλατε σε ΔΕΥΑ και σε φορείς διαχείρισης απορριμμάτων που ανήκουν σε δήμους ή στο ευρύτερο δημόσιο; 1,5 πρόστιμο το χρόνο. 9 πρόστιμα στο σύνολο. Πόσα πρόστιμα επιβάλλαμε εμείς; 62 πρόστιμα. Είναι για να πανηγυρίζουμε; Όχι. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που γίνεται. Για αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι. Να αλλάξουμε την παθογένεια…».

Στο ερώτημα, για ποιο λόγο ανατίθενται οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου στη ΡΑΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έδωσε την εξής απάντηση: «Επεκτείναμε σε μία Ρυθμιστική Αρχή που φαίνεται ότι δουλεύει καλά, που έχει γνώση, που έχει ομοιότητες σε ότι αφορά τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που είναι μονοπώλια και αυτά και δημόσιο μονοπώλιο είναι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δημόσιο μονοπώλιο είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής μεταφοράς. Είναι δημόσιο μονοπώλιο και ελέγχεται από τη ΡΑΕ. Το ίδιο λοιπόν θα κάνουμε και με τις εταιρείες παροχής νερού. Γιατί θέλουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες. Γιατί θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς για να καταναλώνουν το νερό που πίνουν , για να γνωρίζουν οι πολίτες αν χρεώνονται ακριβά ή όχι το νερό το οποίο καταναλώνουν…».

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η επισήμανση του υπουργού για τη διαχείριση των υδάτων: «Καταναλώνουμε 11 δισ. κυβικά μέτρα νερού στη χώρα. Και το 65% – 70% αυτών προέρχεται από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και καταστρέφουμε τα υπόγεια ύδατα μας και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτά, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Ισπανία και σε αντίστοιχες χώρες έχουν 65% – 70% αξιοποίηση των επιφανειακών νερών και μόνο 30% αντλούν από τα υπόγεια ύδατα. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Σχεδόν 70% το αντλούμε από τα υπόγεια ύδατα, που φτάνει μέχρι 400 μέτρα βάθος σε 100 χιλιόμετρα από την ακτή, στη Λάρισα για παράδειγμα στον κάμπο το Θεσσαλικό και σε άλλους κάμπους».

Εξίσου σημαντικά προβλήματα παρέθεσε και για τον τομέα της άρδευσης: «Σε λίγο θα βγάζουν πετρέλαιο αντί για νερό, τόσο βαθιά έχουνε πάει οι αγρότες για να χρησιμοποιήσουν νερό και να αρδεύσουν τα κτήματα τους με τεράστιο κόστος ενεργειακό φυσικά, με τεράστιο κόστος για την καλλιέργειά τους και βέβαια καταστρέφοντας τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες αφού εισρέει θαλασσινό νερό και υπάρχει το φαινόμενο της υφαλμύρωσης. Αυτά θα τα αφήσουμε για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων;…».

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, συνέκρινε τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην ενεργειακή δημοκρατία: «Από το 2017, δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να προωθήσει ενεργειακές κοινότητες υπέγραψαν σύμβαση με το ΔΑΠΕΕΠ για να παρέχουν ενέργεια μόλις 10 έργα, ισχύος 7,41 mw. Αντίθετα, εμείς παρουσιάζουμε τα εξής αποτελέσματα:

  • 2020: 323 έργα 227 mw
  • 2021: 417 έργα 288 mw
  • 2022: 456 έργα 343 mw

εγκατεστημένη ισχύς επί Νέας Δημοκρατίας. 10 έργα επί ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 1200 έργα επί Νέας Δημοκρατίας ενεργειακών κοινοτήτων και έρχεστε εδώ κι έχετε το θράσος να λέτε ότι εμείς έχουμε παγώσει την ίδρυση και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων…».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκρέκας, υπογράμμισε: «Θέλουμε μια νέα Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θέλει δουλειά, θέλει προσπάθεια και θα υπάρχουν οι αντιδράσεις. Αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε για το δημόσιο συμφέρον, για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας