
Ιδιαίτερα «αλμυρός» φαίνεται ότι θα φτάσει φέτος στο ελληνικό τραπέζι ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να το απορροφήσουν εξολοκλήρου, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν και θα καθυστερήσουν τις σφαγές, για να ισοφαρίσουν από τα αυξημένα κοστολόγια, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Κτηνοτροφία: Λιγότερο το γάλα, μειωμένα τα κοπάδια – Πώς διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού
Αυτή την στιγμή, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά από 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, ενώ ευελπιστούν πως την Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να αγγίξει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό. Πόσο όμως, θα φτάσει το αρνί στον καταναλωτή; Στο ερώτημα αυτό απαντά στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλιας ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος τονίζοντας ότι «από την ώρα που θα φύγει από το σφαγείο στα 8 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδα είναι 2,5 με 3 ευρώ και άλλα 0,50 ευρώ για τον κρεοπώλη, τον έμπορο ή τον μεσάζοντα. Δηλαδή φτάνουμε στα 11 με 11,5 ευρώ/κιλό. Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια».

Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο
Σημείο ορόσημο αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, οι εξαγωγές που γίνονται για το Πάσχα των Καθολικών, μιας και τότε «φεύγει» το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων, τα οποία δύσκολα απορροφούνται στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται κυρίως για μικρά αρνιά και κατσίκια βάρους έως 8 κιλών, τα οποία προτιμά η ιταλική και ισπανική κουζίνα, σε αντίθεση με την ελληνική …σούβλα η οποία θέλει μεγαλύτερα αρνιά 10 με 12 κιλά, που όπως λένε οι κτηνοτρόφοι είναι και τα πιο ποιοτικά.
Πάντως, η τιμή παραγωγού για τα προς εξαγωγή αμνοερίφια κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την ελληνική αγορά, και είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που προτιμούν να «διώξουν» τα αρνιά μικρά τόσο για να μειώσουν τα κόστη από το μεγάλωμα, αλλά και να κερδίοσυν από την υψηλή τιμής στο γάλα.

Σφαγές στα 8 ευρώ/κιλό
«Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες θα σφάξουμε στα 8 ευρώ/κιλό. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει το καθολικό Πάσχα και στις εξαγωγές που θα γίνουν, καθώς εκείνη την περίοδο φεύγει η μεγαλύτερη ποσότητα αμνοεριφίων, ειδικότερα μικρών αρνιών 7-8 κιλών», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, σημειώνοντας ότι οι παραγγελίες από Ιταλία και Ισπανία είναι σε καλό επίπεδο.
«Μέχρι τώρα οι τιμές για τον παραγωγό κινούνται σε καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Η τιμή είναι περίπου στα 4,30 με 4,70 ευρώ/κιλό ζων βάρος (περίπου στα 8 ευρώ/κιλό σφάγιο), ενώ και η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι παρά τις καλές τιμές και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, πολλοί είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι που τα σφάζουν νωρίς, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπει το αμνοερίφιο στο καλάθι του νοικοκυριού, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι τιμές για τον παραγωγού θα καταποντιστούν».
«Όχι» στα βαφτισμένα
Την ανάγκη να γίνουν σωστοί και εντατικοί έλεγχοι τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί πραγματοποιηθούν τότε ο καταναλωτής θα φάει ελληνικό αρνί και όχι …βαφτισμένο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, καμία ανοχή και ο κόσμος να τιμήσει τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια», επισημαίνει.
Πάντως, για τον τρόπο που μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το ελληνικό από το εισαγόμενο αρνί, ο κ. Γκουρομπίνος λέει: «Είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να τα ξεχωρίσει. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ στο εισαγόμενο το κρέας είναι σκούρο».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση