
Ιδιαίτερα «αλμυρός» φαίνεται ότι θα φτάσει φέτος στο ελληνικό τραπέζι ο παραδοσιακός οβελίας, τόσο λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όσο και αν προσπαθούν δεν μπορούν να το απορροφήσουν εξολοκλήρου, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν και θα καθυστερήσουν τις σφαγές, για να ισοφαρίσουν από τα αυξημένα κοστολόγια, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Κτηνοτροφία: Λιγότερο το γάλα, μειωμένα τα κοπάδια – Πώς διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού
Αυτή την στιγμή, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά από 6,5 έως 7 ευρώ/κιλό, ενώ ευελπιστούν πως την Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή να αγγίξει ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό. Πόσο όμως, θα φτάσει το αρνί στον καταναλωτή; Στο ερώτημα αυτό απαντά στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλιας ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος τονίζοντας ότι «από την ώρα που θα φύγει από το σφαγείο στα 8 ευρώ, τα υπόλοιπα έξοδα είναι 2,5 με 3 ευρώ και άλλα 0,50 ευρώ για τον κρεοπώλη, τον έμπορο ή τον μεσάζοντα. Δηλαδή φτάνουμε στα 11 με 11,5 ευρώ/κιλό. Μία τιμή πάνω από τα 11,5 ευρώ/κιλό θα είναι αισχροκέρδεια».

Πότε ξεκαθαρίζει το τοπίο
Σημείο ορόσημο αποτελεί, όπως κάθε χρόνο, οι εξαγωγές που γίνονται για το Πάσχα των Καθολικών, μιας και τότε «φεύγει» το μεγαλύτερο μέρος των αμνοεριφίων, τα οποία δύσκολα απορροφούνται στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται κυρίως για μικρά αρνιά και κατσίκια βάρους έως 8 κιλών, τα οποία προτιμά η ιταλική και ισπανική κουζίνα, σε αντίθεση με την ελληνική …σούβλα η οποία θέλει μεγαλύτερα αρνιά 10 με 12 κιλά, που όπως λένε οι κτηνοτρόφοι είναι και τα πιο ποιοτικά.
Πάντως, η τιμή παραγωγού για τα προς εξαγωγή αμνοερίφια κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την ελληνική αγορά, και είναι πολλοί οι κτηνοτρόφοι που προτιμούν να «διώξουν» τα αρνιά μικρά τόσο για να μειώσουν τα κόστη από το μεγάλωμα, αλλά και να κερδίοσυν από την υψηλή τιμής στο γάλα.

Σφαγές στα 8 ευρώ/κιλό
«Όπως όλα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες θα σφάξουμε στα 8 ευρώ/κιλό. Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει το καθολικό Πάσχα και στις εξαγωγές που θα γίνουν, καθώς εκείνη την περίοδο φεύγει η μεγαλύτερη ποσότητα αμνοεριφίων, ειδικότερα μικρών αρνιών 7-8 κιλών», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, σημειώνοντας ότι οι παραγγελίες από Ιταλία και Ισπανία είναι σε καλό επίπεδο.
«Μέχρι τώρα οι τιμές για τον παραγωγό κινούνται σε καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Η τιμή είναι περίπου στα 4,30 με 4,70 ευρώ/κιλό ζων βάρος (περίπου στα 8 ευρώ/κιλό σφάγιο), ενώ και η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», σημειώνει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων νομού Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, τονίζοντας ότι παρά τις καλές τιμές και λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, πολλοί είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι που τα σφάζουν νωρίς, καθώς οι τιμές στο γάλα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπει το αμνοερίφιο στο καλάθι του νοικοκυριού, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι τιμές για τον παραγωγού θα καταποντιστούν».

«Όχι» στα βαφτισμένα
Την ανάγκη να γίνουν σωστοί και εντατικοί έλεγχοι τόνισε ο κ. Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί πραγματοποιηθούν τότε ο καταναλωτής θα φάει ελληνικό αρνί και όχι …βαφτισμένο.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι να ενταθούν οι έλεγχοι, καμία ανοχή και ο κόσμος να τιμήσει τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια», επισημαίνει.
Πάντως, για τον τρόπο που μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το ελληνικό από το εισαγόμενο αρνί, ο κ. Γκουρομπίνος λέει: «Είναι πολύ εύκολο για τον καταναλωτή να τα ξεχωρίσει. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι έχει ανοιχτό ροζ χρώμα, ενώ στο εισαγόμενο το κρέας είναι σκούρο».


Latest News

Άσχημα μαντάτα για την ελιά Χαλκιδικής - Ολική η ακαρπία στα δέντρα
Φόβοι για απώλεια της παραγωγής κατά 90% - Πώς επιδρά η κλιματική αλλαγή στην καλλιέργεια των οπωροφόρων δέντρων

Παίρνουν μπρος τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
Δόθηκε το «πράσινο» φως από την Οικονομική Επιτροπή

Τι θα φέρει η σταδιακή κατάργηση των κλουβιών στην κτηνοτροφία
Η πρώτη ευρωπαϊκή εκτίμηση των επιπτώσεων παρουσιάστηκε από τις Copa-Cogeca

Ξεκινά η αρδευτική περίοδος – Χαμηλή η ζήτηση για νερό
Βελτιωμένη η εικόνα των αποθεμάτων νερού της Λίμνης Ν. Πλαστήρα

Ανοίγει νέο κεφάλαιο για τους ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους - Η ψηφοφορία σταθμός του Ευρωκοινοβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των ιδιαιτεροτήτων των ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων

Σήμα κινδύνου για τους παραγωγούς ελιάς Χαλκιδικής - Έντονη και φέτος η ακαρπία
Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση οι ελαιοκαλλιεργητές

«Σπάει ταμεία» το ελληνικό ακτινίδιο στην ινδική αγορά
Στη δεύτερη θέση των εισαγωγών στην ινδική αγορά το ελληνικό ακτινίδιο που κατακτά τις διεθνείς αγορές με την υψηλή ποιότητά του

Ξεκινούν αιτήσεις για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα - Οι επενδύσεις
Οι στόχοι των επενδυτικών σχεδίων

Ξεκινούν οι καταγραφές ζημιών στις καλλιέργειες -Πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις
Πότε θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο

Προσεχώς το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Στη χειρότερη επιδημία το 2018-19, χάθηκε περίπου ο μισός πληθυσμός των εγχώριων χοίρων στην Κίνα