
Η ιρλανδική ρυθμιστική πρωτοβουλία για την επιβολή μηνυμάτων για τους κινδύνους για την υγεία στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών κινητοποιεί όσο και ανησυχεί τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα.
Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της, η ιρλανδική πρόταση να επισημαίνονται όλες οι φιάλες αλκοολούχων ποτών με μηνύματα υγείας («η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο» και «υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αλκοόλ και θανατηφόρων καρκίνων») ανησυχεί πολλούς στον τομέα οίνου στην Ευρώπη.
Ελληνικό κρασί: Κερδίζει διαρκώς την προτίμηση στο εξωτερικό
«Η ιρλανδική επισήμανση είναι προβληματική. Δεν θέλουμε να υπάρχει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την υγεία στις ετικέτες των κρασιών», τονίζει ο Luca Rigotti, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Γεωργικών Οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Γενική Επιτροπή Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ).
Σε συναντήσεις του στην εμπορική έκθεση ProWein (19-21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ), ο αμπελουργός του Trentino υποστήριξε ένα σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών με δύο βήματα για πληροφορίες διατροφής και υγείας: στην φυσική και στην άυλη ετικέτα στο διαδίκτυο. «Πρέπει να εξισορροπήσουμε την προστασία της υγείας και την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών κρασιών», συνοψίζει.

Οι κίνδυνοι της εικόνας
Υποστηρίζοντας την εκπαίδευση των νεότερων γενεών να καταναλώνουν με μέτρο κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Luca Rigotti επισημαίνει τους κινδύνους της εικόνας, και επομένως του μάρκετινγκ, από τέτοια μηνύματα υγείας.
Ενώ τα κράτη μέλη συζητούν αυτόν τον φάκελο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Copa Cogeca επιθυμεί να συζητήσει αυτά τα θέματα με τις Βρυξέλλες: «Ελπίζουμε να βρούμε έναν τρόπο. Μια εικόνα προειδοποίησης για την υγεία δεν είναι κατάλληλη στην ετικέτα. Δεν έχω λύση, αλλά πρέπει να εμποδίσουμε ένα άλλο κράτος να εφαρμόσει τέτοιους κανόνες», υποστηρίζει ο Luca Riggoti.
Επίσης επισημαίνει ότι αυτές οι συζητήσεις για προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία γίνονται εν μέσω οικονομικών δυσκολιών για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα.

Κρασιά στο κόκκινο
«Το θέμα είναι το ίδιο παντού στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι η πώληση ερυθρών κρασιών. Η καταναλωτική τάση προτιμά τα λευκά και αφρώδη κρασιά», τονίζει ο Luca Rigotti.
Ενώ οι συζητήσεις για τις εκριζώσεις λόγω ασθενειών και απόσταξης κρίσης είναι πολύ προχωρημένες στη Γαλλία, αυτά τα θέματα εξακολουθούν να αναδύονται στον υπόλοιπο αμπελώνα της ΕΕ: «Στην Ιταλία, δεν μιλάμε για εκριζώσεις μέχρι στιγμής. Η απόσταξη μπορεί να απαιτηθεί από ορισμένες περιοχές», επισημαίνει ο Luca Rigotti. Οι κίνδυνοι είναι κοινοί, αλλά οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.


Latest News

«Μικρό καλάθι» από τους παραγωγούς για κεράσια, βερίκοκα και ροδάκινα - Τι συνέβη στις καλλιέργειες
Στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι αγρότες

Νέο μοντέλο ελέγχων για εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στο Ην. Βασίλειο
Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2023

Το τσίπουρο ανοίγει φτερά για... διεθνή καριέρα με οδηγό το κρασί
Μονόδρομος η εξωστρέφεια για τους Έλληνες αποσταγματοποιούς που επιδιώκουν να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση

Το ΠΓΕ Κασκαβάλι Πίνδου σε νέους δρόμους
Το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν που παράγονταν από νομάδες κτηνοτρόφους

Πώς θα προστατευτούν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις
Οι διαδικτυακοί τομείς όταν χρησιμοποιούν παράνομα όνομα γεωγραφικής ένδειξης πρέπει να κλείνουν, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές

Εκτός προτεραιότητας των Βρυξελλών η απόσταξη γαλλικών κρασιών
Τι απαντούν οι Βρυξέλλες στο γαλλικό αίτημα για στήριξη από το αποθεματικό κρίσης

Μετρούν απώλειες οι αγρότες - Ζημιές στο σύνολο των καλλιεργειών
Οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, λένε οι αγρότες

Πράσινο φως για το αγροτικό αποθεματικό κρίσης - «Πακέτο» 250 εκατ. ευρώ
Εξετάζονται τρόποι για το πώς να διανείμουν τα κονδύλια από το αποθεματικό κρίσης σε όλες τις χώρες που έχουν υποστεί ακραία καιρικά φαινόμενα

Ζητούν παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας των αγροτών
Το 2023 δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τις παραγωγές τους, λένε οι αγρότες

Τι αλλάζει στην εφαρμογή των μελισσοκομικών προγραμμάτων
Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα δικαιολογητικά και τα παραστατικά