Η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank -παρασύροντας συνολικά τέσσερις περιφερειακές τράπεζες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού συν το παγκοσμίου εμβέλειας ελβετικό ίδρυμα Credit Suisse– δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός τραπεζών θα πτωχεύσει μέσα σε δύο χρόνια.

Την εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Man Group, Λουκ Έλλις, σήμερα, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του Bloomberg στο Λονδίνο.

Πώς οι τραπεζικές κρίσεις επηρεάζουν οικονομίες και αγορές 

Ερωτηθείς από τους συνέδρους εάν η κρίση στον κλάδο έχει τελειώσει, ο Έλλις απάντησε αρνητικά.

Το χάος της αγοράς οδήγησε σε αναγκαστική διάσωση της Credit Suisse από την ελβετή ανταγωνίστριά της UBS το σαββατοκύριακο.

Αν και η συμφωνία που συνήφθη «με το πιστόλι στο τραπέζι» (τον κίνδυνο μετατροπής της Credit Suisse σε μια νέα, μοιραία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, Lehman Brothers) περιλαμβάνει επίσης τη στήριξη της ελβετικής κυβέρνησης, της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής FINMA και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) η οποία θα προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οι αγορές δεν φάνηκαν να καθησυχάζονται.

Οι πιο επιρρεπείς

Ο Έλλις από την πλευρά του είπε σήμερα: «πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ περισσότερες τράπεζες που δεν θα υπάρχουν σε 12-24 μήνες», προσθέτοντας ότι εκτιμά πως μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και επιρρεπείς τράπεζες στη Βρετανία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτάχυνε τους χρόνους στους οποίους διαχέονται οι ανησυχίες για τις τράπεζες. «Τα πράγματα συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Είτε πρόκειται για κρίση είτε για καλά νέα», σημείωσε.

Πολλά hedge funds έχουν κερδίσει χρήματα από την αστάθεια στον τραπεζικό τομέα τις τελευταίες ημέρες ποντάροντας εναντίον τραπεζών, αν και ο Έλλις δήλωσε ότι δεν έχει θέσεις σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή