Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές ότι ο πληθωρισμός παραμένει η κύρια ανησυχία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Ο επικεφαλής της Fed ενημέρωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει περισσότερη σύσφιγξη της Fed μετά την αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης και ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί. Στη συνέντευξη Τύπου, είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν να μειωθούν τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά κάνει λάθος αν αναμένει μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος. Η περίληψη των οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη προβλέπει αργή ανάπτυξη, σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και εξισορρόπηση τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. «Σε αυτή την πιο πιθανή περίπτωση, αν συμβεί αυτό, οι συμμετέχοντες δεν θα δουν μειώσεις επιτοκίων φέτος», επεσήμανε ο Πάουελ.

Wall Street: «Φόβισαν» τα μηνύματα της Fed

Οι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας υπολογισμένος κίνδυνος ότι, ενώ η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή πιθανότατα θα επιβραδύνει την οικονομία, δεν θα εξελιχθεί σε μια ευρύτερη οικονομική κατάρρευση. Υπενθυμίζεται πως οι προκάτοχοί τους έκαναν παρόμοιο λάθος υπολογισμό το 2007, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές βασίζονται σε υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας και μια πιο δυναμική απάντηση στα προβλήματα του σήμερα.

Εργαλεία

«Πιστεύουν ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να περιορίσουν την αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo, Jay Bryson, προσθέτοντας πως «Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος αυτή να είναι μια κακή απόφαση».

Ο Πάουελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην αβεβαιότητα σχετικά με τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα σε σχέση με τον δανεισμό. Μοιράστηκε επίσης την εντύπωσή του για την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα, με μια «πολύ γρήγορη πορεία» στη Silicon Valley Bank που άφησε τις ρυθμιστικές αρχές να αναρωτιούνται, δύο Σαββατοκύριακα πριν, «Πώς έγινε αυτό;».

Federal Reserve System Fed of USA chairman press conference concept. Tribune with symbol and flag of FRS and United States. 3d illustration

Η Fed έκανε λόγο για «ασυνήθιστες και απαιτητικές» συνθήκες σχετικά με την έναρξη μιας διευκόλυνσης έκτακτης ανάγκης σε μετρητά για τις τράπεζες προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της μετάδοσης από την πτώση της SVB. Μετά την Τετάρτη και ο Πάουελ διαβεβαίωσε ότι οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών απέδειξαν ότι «όλες οι αποταμιεύσεις των καταθετών είναι ασφαλείς», όπως και το τραπεζικό σύστημα ευρύτερα.

Ωστόσο, προέκυψε μια περιπλοκή: η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε ακρόαση στη Γερουσία -την ίδια στιγμή με τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ- είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν επιδιώκουν να παράσχουν «καθολική» ασφάλιση καταθέσεων.

Αυτά τα σχόλια συνέβαλαν σε ένα ξεπούλημα των μετοχών.

Συνέπειες

Την ίδια στιγμή, ο Πάουελ ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν «μέτριες επιπτώσεις στην οικονομία και ο πληθωρισμός να συνεχίσει να είναι ισχυρός»,  οπότε η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το εύρος του 5% έως 5,25%.

«Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα, θα το κάνουμε», είπε ο Πάουελ. «Πιστεύω ότι προς το παρόν, ωστόσο…βλέπουμε την πιθανότητα πιστωτικής σύσφιξης. Γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μακροοικονομία».

Ο πρόεδρος είπε ότι η Fed θα παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας. «Φυσικά, θα φτάσουμε τελικά σε αρκετά αυστηρή πολιτική για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%,» είπε ο Πάουελ.

Είναι επίσης πιθανό, είπε, η υποχώρηση των δανείων να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης. «Αυτό σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να έχει λιγότερη δουλειά».

Αυτό που λείπει από την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων είναι ένα τρίτο σενάριο: η ανεργία αρχίζει να αυξάνεται εν μέσω ενός ήδη εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος, πυροδοτώντας αθετήσεις δανείων από τον πρόσφατη μείωση εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας