Στον πολλά υποσχόμενο τομέα της βιοτεχνολογίας, ο οποίος αποτελεί το παρόν και το μέλλον της στον κλάδο της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο εισέρχεται η DEMΟ, καθιστώντας την παράλληλα ως την πρώτη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με διακριτό αποτύπωμα από το 1965 στον κρίσιμο χώρο της ανάπτυξης, παραγωγής και προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων ενεργοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα και στο πλαίσιο του πλάνου αυτού, η εταιρεία δημιουργεί σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο θα διαθέτει Εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

Παράλληλα, δρομολογείται η ίδρυση Βίο-Ακαδημίας όπου μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία. Στόχος η έναρξη Έρευνας & Ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027.

Εκτίμηση για μια αγορά 2,2 τρισ. δολ. έως το 2030

Ο τομέας της βιοτεχνολογίας θεωρείται από τους πλέον εύρωστους και δυναμικούς τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικά λέγεται πως ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της βιοτεχνολογίας. Και αυτό γιατί έχει ευρεία εφαρμογή σε τομείς όπως η υγειονομική φροντίδα (ιατρική τεχνολογία, η τεχνολογία ανάπτυξης φαρμάκων και η φαρμακευτική βιομηχανία), η γεωπονία, η βιομηχανία χημικών, υλικών και τροφίμων, η ενέργεια και το περιβάλλον ενώ έχει έντονη αλληλεπίδραση με καινοτόμους επιστημονικούς κλάδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νανοτεχνολογία.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 η αξία της αγοράς βιοτεχνολογίας θα ανέλθει στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από 600 δισ. δολάρια το 2020 ενώ το 70% του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων παγκοσμίως για την υγεία θα προορίζεται σε σκευάσματα βιοτεχνολογίας.

Ο ΠΟΥ πρόσφατα έχει εντάξει στη λίστα των βασικών φαρμάκων του βιολογικά θεραπευτικά προϊόντα καθώς οι βιολογικές θεραπείες αποτελούν μέρος της πρότυπης περίθαλψης για όλο και περισσότερες ασθένειες. Πιθανές δε ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο σύστημα υγείας συνολικά όσο και στους ασθενείς.

Σε παγκόσμια κλίμακα δραστηριοποιούνται 11 χιλιάδες αποκλειστικά βιοτεχνολογικές εταιρείες με ένα εκατομμύριο άμεσα απασχολούμενους. Το 50% των παραπάνω αριθμών αφορά την βιοτεχνολογία ως εφαρμογή στον τομέα της υγείας.

Στην Ευρώπη, εταιρείες που αναπτύσσουν ή παράγουν βιοτεχνολογικά θεραπευτικά προϊόντα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία, τις σκανδιναβικές χώρες ενώ σταδιακά αναπτύσσονται και στην ανατολική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία.

Στην Ελλάδα, η βιοτεχνολογία γνωρίζει άνθηση σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την ίδρυση σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων, ωστόσο έχει μηδενική άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων.

Επενδύσεις ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία

Το σύνολο των επενδύσεων της DEMO θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία. Χάρη σε αυτές δημιουργείται εκ του μηδενός κλάδος Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων ενώ παράλληλα ενισχύεται η προσπάθεια τόνωσης του brain gain με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Επιπρόσθετα, εταιρείες startup από το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την χώρα μας για την παραγωγή και τις κλινικές μελέτες των δοκιμαστικών τους παρτίδων φαρμάκων.

Έντονο είναι και το αποτύπωμα των επενδύσεων της DEMO σε οικονομικούς όρους. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε το 2021, το επενδυτικό πλάνο για την περίοδο 2021-2027 ύψους 356 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,13 δισ. ευρώ. Επιπλέον ενώ θα δημιουργήσει 600 άμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας ανά έτος κατά την κατασκευή και τις 3.700 κατά την λειτουργία.

Επάρκεια φαρμάκων

Οι επενδύσεις της DEMO, πέρα από τα οφέλη της οικονομικής τους διάστασης, είναι κρίσιμης σημασίας και για έναν ακόμη λόγο: Συμβάλουν στην διασφάλιση επάρκειας τόσο σε φαρμακευτικές πρώτες ύλες όσο και τελικό προϊόν σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, παράγονται σε Ινδία και Κίνα.

Συνήθως, ο παραγωγός της δραστικής ουσίας στην Ασία είναι ο ίδιος που προμηθεύει τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος. Και στις 2 περιπτώσεις το τελικό προϊόν είναι αυτό που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται πως τους προηγούμενους μήνες τα περιοριστικά μέτρα λόγω της Covid-19 σε Ινδία και Κίνα επηρέασαν άμεσα την παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων, δραστικών ουσιών και πρώτων υλών για την διεθνή αγορά, οδηγώντας σε σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κι άλλα φάρμακα).

Ισχυρές παραγωγικές βάσεις

Η DEMO σήμερα απασχολεί πάνω από 1.200 εργαζόμενους σε Αττική και Θεσσαλονίκη και είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών.

Το δε εργοστάσιο της στο Κρυονέρι Αττική, είναι το μεγαλύτερο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενέσιμων, με σύγχρονες εγκαταστάσεις 66.000 τ.μ. που περιλαμβάνουν 4 παραγωγικές μονάδες, 25 γραμμές παραγωγής και εργαστήρια έρευνας και ποιοτικού ελέγχου.

Έχει έντονη διεθνή δραστηριότητα εξάγοντας πάνω από το 85% της παραγωγής της, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Optima Bank: Bonus στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδί
Επιχειρήσεις |

Bonus στους εργαζόμενους που αποκτούν παιδί από την Optima Bank

Η κίνηση της Optima bank, αποτελεί μία αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες και μία πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι σε ένα κοινό μας πολυπαραγοντικό εθνικό κοινωνικό πρόβλημα