Για το μείγμα των τεχνολογιών ΑΠΕ μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου στο 4th Power & Gas Forum στην Αθήνα, σε ειδική συνεδρία με θέμα «Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής ενεργειακής αγοράς».

ΕΛΕΤΑΕΝ: Περί τα 4,2 δισ. ευρώ επιπλέον θα πλήρωναν οι πολίτες εάν δεν υπήρχαν αιολικά πάρκα

O εκπρόσωπος της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει από ακαδημαϊκά ιδρύματα και την ΕΛΕΤΑΕΝ που τεκμηριώνουν ότι η ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών -και γενικά των ΑΠΕ- είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το μέγιστο οικονομικό όφελος από την ενεργειακή μετάβαση.

«Η μετάβαση από το σημερινό 46% συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, στο 80% το 2030 δεν μπορεί να βασισθεί σχεδόν αποκλειστικά σε μια τεχνολογία (είτε αιολικά είτε φωτοβολταϊκά). Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανώφελο κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και τους επενδυτές ΑΠΕ. Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να μην επαναλάβουμε ανάλογα λάθη», σημείωσε ο κ. Παπασταματίου.

Αν προς στιγμή δεν ληφθεί υπόψη ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ στις γειτονικές χώρες, φαίνεται ότι για μέγιστο όφελος, το μερίδιο της αιολικής ισχύος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%-60% το 2030. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να στηρίξουν την ενεργειακή τους μετάβαση περισσότερο στην ενέργεια από τον ήλιο. Από την άποψη αυτή, η αιολική ενέργεια – η οποία παράγεται όλες τις ώρες του 24ώρου – συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αφού μπορεί να την καταστήσει εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού τις μη μεσημεριανές ώρες που η ευρύτερη περιοχή θα ζητά ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ανάπτυξης και του κατάλληλου μείγματος των ΑΠΕ στη χώρα μας, θα πρέπει να εξεταστούν ως μέρος του ευρύτερου περιφερειακού και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού.

Όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 (ΕΣΕΚ). Η ΕΛΕΤΑΕΝ θα συμμετέχει ενεργά και με αναλυτικές προτάσεις στο διάλογο όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε διαβούλευση το νέο ΕΣΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green