Το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην Αμερική, λέει ένα ρητό. Και οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το επιβεβαιώνουν – μόνο με μια αλλαγή στη γεωγραφία: Η «πεταλούδα» κίνησε τα φτερά τις στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley), στην Καλιφόρνια της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Deutsche Bank: Νέα «βουτιά» στη μετοχή της γερμανικής τράπεζας

Τώρα, η αρχική αυτή ριπή αέρα που προκάλεσε η κατάρρευση της Sillicon Valley Bank, έχει μετατραπεί σε έναν τραπεζικό τυφώνα που αφού οδήγησε εν ριπή οφθαλμού την Credit Suisse στην «αγκαλιά» της UBS, σείει συθέμελα πλέον μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη και τον κόσμο: Την Deutsche Bank.

Ξεπούλημα

Στις 15:00 ώρα Ελλάδας η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε κατά 13,8% – έχοντας προηγουμένως φτάσει ακόμα και στο -15%, παρασέρνοντας σε ένα καθοδικό σπιράλ και τις υπόλοιπες τράπεζες της γηραιάς ηπείρου που καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το sell off πυροδότησε μία εξέλιξη που υπό κανονικές συνθήκες θα εκλαμβανόταν ως θετική. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα εξοφλήσει πρόωρα ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της κατηγορίας 2. Όπως σημειώνει το αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο, τέτοιες κινήσεις συνήθως αποσκοπούν στο να δώσουν στους επενδυτές εμπιστοσύνη στην ισχύ του ισολογισμού. Όμως με φόντο την νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές μετά τις τέσσερις καταρρεύσεις τραπεζών σε κάτι περισσότερο από 10 ημέρες, η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή ως ένδειξη αδυναμίας.

«Είναι μια σαφής περίπτωση κατά την οποίαν η αγορά πρώτα πουλάει και μετά κάνει ερωτήσεις» δήλωσε στο Bloomberg ο Paul de la Baume, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στη FlowBank. «Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να συγχωνευθεί σε ένα βαρύτερο γεγονός απομάκρυνσης κινδύνου στις αγορές».

Εκτοξεύτηκαν τα CDS

Της κατακόρυφης πτώσης της μετοχής της Deutsche Bank είχε προηγηθεί η εκτόξευση του κόστους ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Deutsche Bank σημείωσαν άλμα 19 μονάδων βάσης (bps) από το κλείσιμο της Πέμπτης στις 222 bps. Τα πενταετή CDS για τη γερμανική τράπεζα διαπραγματεύονταν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2019 και την Πέμπτη σημείωσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο. Την ίδια στιγμή, το πενταετές CDS της UBS εκτινάχθηκε επίσης κατά 14 bps από το κλείσιμο της Πέμπτης στις 130 bps.

«Η πτώση (της μετοχής της Deutsche Bank) ακολουθεί την κατακόρυφη αύξηση του κόστους των χρηματοοικονομικών παραγώγων, γνωστών ως συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της αθέτησης των χρεών της τράπεζας», σημειώνει και η Washington Post, υπογραμμίζοντας ότι «η αύξηση του κόστους για την ασφάλιση του χρέους αποτέλεσε επίσης προοίμιο της εξαγοράς της ελβετικής πιστωτικής εταιρείας Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της UBS».

Τα ομόλογα ΑΤ1

Εκτός από τη μετοχή και τα CDS, έντονες πιέσεις δέχτηκαν και τα ομόλογα τύπου AT1 της Deutsche Bank. Όπως εξηγεί ο ιστότοπος Investing.com, τα ομόλογα AT1, γνωστά και ως «υπό αίρεση μετατρέψιμα» ή «CoCo» ομόλογα, μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές ή να διαγραφούν σε περίπτωση κρίσης. Έχουν καταστεί δε το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών αυτή την εβδομάδα μετά την εξαφάνιση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα AT1 της Credit Suisse στο πλαίσιο της εξαγοράς της ελβετικής τράπεζας από την αντίπαλη UBS.

Μια διαφορετική περίπτωση από την Credit Suisse

Ενώ όμως η Credit Suisse βρισκόταν στη δίνη μιας σοβούσας κρίσης εμπιστοσύνης, με μαζικές αναλήψεις μετρητών όλους τους προηγούμενους μήνες και μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς, η Deutsche Bank προέρχεται από 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδών, ενώ διαθέτει κεφαλαιακά αποθέματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Όπως άλλωστε σημειώνει η Washington Post, η Deutsche Bank αποτελεί μία από τις 30 «συστημικές» τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, και ως εκ τούτου υποχρεούται να διατηρεί υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων επειδή η χρεοκοπία της θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες απώλειες.

Με την ατμόσφαιρα στις διεθνείς αγορές να παραμένει «ηλεκτρισμένη» πριν τη συμπλήρωση εβδομάδας από τον βεβιασμένο «γάμο» της Credit Suisse με την UBS, η επίδειξη δύναμης που επιχείρησε η Deutsche Bank με την πρόωρη αποπληρωμή ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, έπεσε στο κενό – καθώς οι επενδυτές αναζητούν σημάδια αδυναμίας. Και ενώ η σχετική ανακοίνωση από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα που είχε δικαίωμα να το πράξει, η κίνηση αυτή αντί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών οδήγησε σε εκτόξευση των CDS.

Ένα βασανιστικό ερώτημα

Ευρύτερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εκτεταμένες πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές υπονομεύουν τις ελπίδες των αρχών ότι η διάσωση της Credit Suisse θα σταθεροποιούσε τον τραπεζικό κλάδο, που δέχεται τις ισχυρότερες αναταράξεις από την κρίση του 2008. «Οι ρυθμιστικές αρχές και τα στελέχη προσπάθησαν όλη την εβδομάδα να καθησυχάσουν τους συναλλασσόμενους σχετικά με την υγεία του τραπεζικού κλάδου. Οι κεντρικές τράπεζες, από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έως την Τράπεζα της Αγγλίας, αύξησαν αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια για άλλη μια φορά, διατηρώντας την εστίασή τους στον πληθωρισμό εν μέσω ελπίδων ότι τα χειρότερα της χρηματοπιστωτικής αναταραχής έχουν περάσει», υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Όμως, όπως δήλωσε στους Financial Times o Mobeen Tahir, διευθυντής μακροοικονομικών ερευνών και τακτικών λύσεων στην WisdomTree Europe, μεταξύ των επενδυτών εξακολουθεί να πλανάται ένα «βασανιστικό ερώτημα»: Οι αναταράξεις αυτές στον τραπεζικό κλάδο θα είναι οι τελευταίες, ή θα υπάρξει ευρύτερη μετάδοση;

Το γεγονός δε ότι η εν εξελίξει μίνι τραπεζική κρίση δεν φαίνεται να βάζει φραγμό στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στις αγορές. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει η Washington Post, αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να αυξήσουν τα κέρδη των τραπεζών, ενισχύοντας αυτά που μπορούν να κερδίσουν σε σχέση με αυτά που πληρώνουν για τις καταθέσεις, ορισμένες μακροπρόθεσμες επενδύσεις μπορεί να χάσουν απότομα την αξία τους οδηγώντας σε ζημίες.

Άλλωστε, μια επιβράδυνση στην πραγματική οικονομία είναι ζήτημα χρόνου να αντικατοπτριστεί και στον τραπεζικό τομέα.

Θα περιοριστεί η αναταραχή;

Η σφοδρή αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, στο επίκεντρο της οποίας σήμερα βρίσκεται η Deutsche Bank, θα απορροφηθεί, λοιπόν, ή πρόκειται απλώς για τις πρώτες σταγόνες μιας επερχόμενης θύελλας;

Σε σημείωμά της την Τετάρτη, η Moody’s υπογράμμιζε ότι «σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να παραμένει εύθραυστη, υπάρχει ο κίνδυνος οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μην μπορέσουν να περιορίσουν την τρέχουσα αναταραχή χωρίς πιο μακροχρόνιες και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις εντός και εκτός του τραπεζικού τομέα».

«Ακόμη και πριν γίνει εμφανής η πίεση στις τράπεζες, αναμέναμε ότι οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες θα συνέχιζαν να εξασθενούν το 2023 ως αποτέλεσμα των σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων και της χαμηλότερης ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης σε ορισμένες χώρες».

Όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό μέσω διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος οι πιέσεις να εξαπλωθούν πέρα από τον τραπεζικό τομέα, εξαπολύοντας μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική και οικονομική καταστροφή, κατέληγε η Moody’s.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή