
Η μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας φέρνει και μεγάλες προκλήσεις για τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Καθημερινά, ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα, ειδικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και της άνοιξης οπότε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, όπως επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο Power and Gas Forum, δεν απομένει χώρος στο σύστημα για τις θερμικές συμβατικές μονάδες (φυσικού αερίου, λιγνιτικών), «δημιουργώντας μία κατάσταση στο Κέντρο Ελέγχου λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος η οποία ξεπερνά κάθε προηγούμενο κανόνα λειτουργίας που γνωρίζαμε».
Το μπλακ άουτ
Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδας που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ διαρκώς αυξάνεται, όπως επεσήμανε ο κ. Μάργαρης, «προβαίνουμε καθημερινά σε ενέργειες στο πώς θα αποφύγουμε ένα black out καθώς κατά τη φάση της απόσυρσης των συμβατικών μονάδων, εάν υπάρξει μία απώλεια μονάδας ή κάποιο συμβάν στο σύστημα, εκεί το ρίσκο για ένα triple down effect είναι πάρα πολύ υψηλό».
Γι΄αυτό ο ΑΔΜΗΕ προχωρά έργα για την ενίσχυση της λειτουργίας του συστήματος προκειμένου να απορροφά περισσότερες ΑΠΕ, έργα αντισταθμίσεων που βελτιώνουν το προφίλ της τάσης κ.λπ. Σημαντικό εργαλείο για την ευστάθεια και ασφάλεια του συστήματος, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, αποτελούν οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αλλά «πρέπει να έρθουν μαζικά και έγκαιρα», αν και, όπως πρόσθεσε, απαιτείται η εξέταση υλοποίησης και περαιτέρω έργων όπως το «Grid Bοοster», το οποίο εφαρμόζεται στη Γερμανία.
Οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι το σημερινό επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ έχει επιτευχθεί χωρίς νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Το 2022 η συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στο ηλεκτρικό μείγμα αυξήθηκε κατά 6% (από 33% σε 39%). Ήδη λειτουργούν περίπου 11 GW(γιγαβάτ) έργων ΑΠΕ ενώ οι οριστικές προσφορές σύνδεσης αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς έχουν φθάσει συνολικά στα περίπου 24 GW δεσμευμένης χωρητικότητας στα ηλεκτρικά δίκτυα. Στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ να φτάσει στα 28 GW έως το 2030.
Ήδη η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά να λειτουργεί για πέντε ώρες αποκλειστικά και μόνο με ενέργεια που παρήγαγαν μονάδες ΑΠΕ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, «αυτό σημαίνει ότι πλέον λειτουργούμε ένα σύστημα με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ».
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Μάργαρης, «πρέπει να είμαστε σοβαροί προκειμένου να αποφύγουμε τα black out εξαιτίας της μη διαχειρίσιμης ενέργειας». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι ο Διαχειριστής ήδη ετοιμάζει κανονιστικά κείμενα με τις τεχνικές απαιτήσεις των μονάδων αποθήκευσης, τη συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης κ.λπ.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ