Την ανησυχία της για την «υπερβάλλουσα χρήση βίας» απέναντι στους Γάλλους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εξέφρασε σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, καλώντας τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν.

Γαλλία: Συνεχίζεται ο αναβρασμός – Πώς συγκρίνονται οι συντάξεις [γράφημα]

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. «Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι», πρόσθεσε.

«Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς.

Καταγγέλλουν την αστυνομική βία

Τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κάλεσαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν «να βάλει τέλος στην αστυνομική βία εναντίον των δημοσιογράφων».

Η Μιγιάτοβιτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη σύλληψη και κράτηση ορισμένων διαδηλωτών και ατόμων που βρίσκονταν κοντά στις διαδηλώσεις, αμφισβητώντας «την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα των μέτρων». Απαντώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νταρμανέν, σχολίασε ότι «η παράλειψη ανακοίνωσης μιας διαδήλωσης δεν αρκεί αφ’ εαυτής για να δικαιολογήσει την καταπάτηση του δικαιώματος στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης, ούτε τις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες».

Ο Γάλλος υπουργός είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η συμμετοχή σε μια διαδήλωση που δεν έχει αναγγελθεί εκ των προτέρων συνιστά «αδίκημα» για το οποίο οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν.

Ο Νταρμανέν δήλωσε σήμερα ότι ξεκινούν 11 δικαστικές έρευνες για συμβάντα αστυνομικής βίας την τελευταία εβδομάδα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα