Δεκάδες εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου με συνοπτικές διαδικασίες φέρονται να διέπραξαν τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις στους 13 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «κλείνουν το μάτι στη Ρωσία» για διαπραγματεύσεις των συνόρων

«Ανησυχούμε βαθιά για τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες 25 Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου και ανθρώπων εκτός μάχης» καθώς και για εκείνες «15 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει αυτές τις εκτελέσεις Ρώσων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που «συχνά» γίνονται «αμέσως μετά τη σύλληψη στο πεδίο της μάχης».

Οι έρευνες

Ο ΟΗΕ γνωρίζει για πέντε έρευνες που διεξάγει το Κίεβο και που αφορούν 22 θύματα, αλλά «δεν γνωρίζουμε για καμία δίωξη σε ό,τι αφορά τους δράστες» αυτών των εγκλημάτων, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις εκτελέσεις των 15 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου «λίγο μετά τη σύλληψή τους» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, 11 από αυτές έγιναν από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner, δήλωσε επίσης η Μπόγκνερ.

«Παράθυρο» διαπραγματεύσεων

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας την Πέμπτη ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου, άφησε ανοιχτό παράθυρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τα σύνορα της Ουκρανίας, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει πως επαφίεται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν.

Συγκεκριμένα, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ειρήνη με τη Ρωσία πρέπει να είναι «δίκαιη και βιώσιμη» και σέβεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά «το πώς αυτή θα οριστεί συγκεκριμένα επί του πεδίου περιμένουμε να μας το πουν οι Ουκρανοί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους