
Στη σύλληψη 10 αξιωματούχων και 11 επιχειρηματιών, οδήγησε μια διευρυμένη έρευνα κατά της διαφθοράς στη Βενεζουέλα. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας σήμερσα Σάββατο, προσθέτοντας ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 11 ακόμη άτομα.
Η έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, επικεντρώνεται στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, μια κυβερνητική αρχή που εποπτεύει τις λειτουργίες των κρυπτονομισμάτων και το δικαστικό σώμα. Η έρευνα αυτή ήταν η αιτία για την παραίτηση του ισχυρού υπουργού πετρελαίου της χώρας, Τάρεκ Ελ Αισάμι, ο οποίος υπηρετούσε την κυβέρνηση για δύο δεκαετίες.
Βενεζουέλα: Ο υπουργός Πετρελαίου παραιτείται, με φόντο επιχείρηση κατά της διαφθοράς
«Μιλάμε για ένα από τα πιο τρελά σχέδια των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνει αξιωματούχους, επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από τη διαφθορά και νέους -συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων γυναικών της μαφίας- που συμμετείχαν στη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας Ταρίκ Σάαμπ σε συνέντευξη τύπου.
Στην αρχή της Βενεζουέλας που εποπτεύει τη χρήση κρυπτονομίσματος σε επίσημες συναλλαγές εκχωρήθηκαν φορτία πετρελαίου προς πώληση χωρίς διοικητικό έλεγχο, ενώ πολλοί αγοραστές δεν πλήρωσαν για το πετρέλαιο αντίστοιχα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα

Η PDVSA έχει λογαριασμούς αξίας 21,2 δισ. δολαρίων από το 2020, συμπεριλαμβανομένων 3,6 δισ. δολαρίων που ενδεχομένως δεν μπορούν να ανακτηθούν, αφού η εταιρεία στράφηκε σε δεκάδες σχεδόν άγνωστους μεσάζοντες για να εξάγει το πετρέλαιό της στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, σύμφωνα με έγγραφα που τέθηκαν υπόψιν του Reuters αυτή την εβδομάδα.
Τα 21 άτομα που συνελήφθησαν κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επηρεασμό και εγκληματική πράξη. Οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία, σύμφωνα με τον Σάαμπ.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει υπό τον έλεγχό του την έρευνα, διόρισε αυτή την εβδομάδα τον επικεφαλής της PDVSA Πέδρο Τελετσέα ως νέο υπουργό πετρελαίου, αναθέτοντας σε αυτόν την εποπτεία ολόκληρου του κλάδου.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, το γραφείο του Σάαμπ έχει ερευνήσει 31 υποθέσεις που συνδέονται με τη διαφθορά στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, η οποία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χώρας σε σκληρό νόμισμα. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ασκηθεί δίωξη σε σχεδόν 200 άτομα.


Latest News

Οι «φράουλες της ξηρασίας» και οι οργισμένοι Ανδαλουσιανοί παραγωγοί
Η ΕΕ απειλεί με πρόστιμα τη Μαδρίτη, ενώ γερμανική ΜΚΟ καλεί τους Ευρωπαίους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ των ισπανικών εισαγωγών του φρούτου

Τουρκία: Τα μηνύματα για «αποσωλήνωση» της λίρας έφεραν θεαματική βουτιά
Το μεγαλύτερο sell off μετά το κραχ του 2021 - Προς ταραχώδη πορεία ανόρθωσης της τουρκικής οικονομίας

Κλείνουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις - Πιο δύσκολα και πιο ακριβά τα δάνεια
Τι δείχνει η τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ουκρανία: Έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς λιπασμάτων – «Στον αέρα» η συμφωνία για τα σιτηρά
Αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο - Αγωνία για την επισιτιστική ασφάλεια

Η Apple εξαγόρασε startup που κατασκευάζει AR headset
Η εξαγορά ήρθε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του Apple Vision Pro

Γέλεν: Δεν θα εκπλαγεί αν σημειωθούν συγχωνεύσεις τραπεζών
Τι ειπε η αμερικανίδα υπουργ΄ςο στο CNBC
![Pirelli: Σκληρή κόντρα Ιταλίας και Κίνας για τον έλεγχο της εταιρείας ελαστικών [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/07_06_ot_Pirelli-600x352.png)
Μετωπική Ιταλίας – Κίνας για τον έλεγχο της Pirelli – Το παρασκήνιο των κινήσεων Ρώμης και Πεκίνου [γράφημα]
Και στο βάθος η σύγκρουση Δύσης με Κίνα

Σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια στον Καναδά - Νέα αύξηση αποφάσισε η BOC
Η Τράπεζα του Καναδά άνοιξε και πάλι τον κύκλο σύσφιγξης

Σε υψηλό εξαμήνου το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ - Βουτιά στις εξαγωγές
Το ισχυρό δολάριο καθιστά πιο ακριβά τα αμερικανικά προϊόντα

Tι σημαίνει η επιστροφή της Ουάσιγκτον στις αγορές
Σύμφωνα με εκτίμηση της JP Morgan η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί 1,1 τρισ. δολάρια