Στη σύλληψη 10 αξιωματούχων και 11 επιχειρηματιών, οδήγησε μια διευρυμένη έρευνα κατά της διαφθοράς στη Βενεζουέλα. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας σήμερσα Σάββατο, προσθέτοντας ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 11 ακόμη άτομα.

Η έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, επικεντρώνεται στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, μια κυβερνητική αρχή που εποπτεύει τις λειτουργίες των κρυπτονομισμάτων και το δικαστικό σώμα. Η έρευνα αυτή ήταν η αιτία για την παραίτηση του ισχυρού υπουργού πετρελαίου της χώρας, Τάρεκ Ελ Αισάμι, ο οποίος υπηρετούσε την κυβέρνηση για δύο δεκαετίες.

Βενεζουέλα: Ο υπουργός Πετρελαίου παραιτείται, με φόντο επιχείρηση κατά της διαφθοράς

«Μιλάμε για ένα από τα πιο τρελά σχέδια των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνει αξιωματούχους, επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από τη διαφθορά και νέους -συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων γυναικών της μαφίας- που συμμετείχαν στη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας Ταρίκ Σάαμπ σε συνέντευξη τύπου.

Στην αρχή της Βενεζουέλας που εποπτεύει τη χρήση κρυπτονομίσματος σε επίσημες συναλλαγές εκχωρήθηκαν φορτία πετρελαίου προς πώληση χωρίς διοικητικό έλεγχο, ενώ πολλοί αγοραστές δεν πλήρωσαν για το πετρέλαιο αντίστοιχα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα

Η PDVSA έχει λογαριασμούς αξίας 21,2 δισ. δολαρίων από το 2020, συμπεριλαμβανομένων 3,6 δισ. δολαρίων που ενδεχομένως δεν μπορούν να ανακτηθούν, αφού η εταιρεία στράφηκε σε δεκάδες σχεδόν άγνωστους μεσάζοντες για να εξάγει το πετρέλαιό της στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, σύμφωνα με έγγραφα που τέθηκαν υπόψιν του Reuters αυτή την εβδομάδα.

Τα 21 άτομα που συνελήφθησαν κατηγορούνται για κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επηρεασμό και εγκληματική πράξη. Οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για προδοσία, σύμφωνα με τον Σάαμπ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει υπό τον έλεγχό του την έρευνα, διόρισε αυτή την εβδομάδα τον επικεφαλής της PDVSA Πέδρο Τελετσέα ως νέο υπουργό πετρελαίου, αναθέτοντας σε αυτόν την εποπτεία ολόκληρου του κλάδου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το γραφείο του Σάαμπ έχει ερευνήσει 31 υποθέσεις που συνδέονται με τη διαφθορά στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας, η οποία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χώρας σε σκληρό νόμισμα. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ασκηθεί δίωξη σε σχεδόν 200 άτομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή