
Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός και το μεταναστευτικό επισήμαναν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην Ιβηροαμερικανική σύνοδο κορυφής στη Δομινικανή Δημοκρατία το Σάββατο, ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα στις χώρες αυτές.
Πρόεδροι και εκπρόσωποι από 22 χώρες συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Δομίνικο για τη σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου, ένα φόρουμ για ηγέτες από όλη τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο επίμονα υψηλό πληθωρισμό και παγκόσμιες ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank αυτόν τον μήνα, αλλά και την απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS και τα προβλήματα με τη Deutsche Bank.
«Αυτή τη στιγμή, με τόσο μεγάλο κομμάτι του χρηματοπιστωτικού κλάδου συγκεντρωμένο, με τόσο κερδοσκοπικό παιχνίδι, θα πρέπει ήδη να καταλάβουμε ότι το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια. Πρέπει να το αλλάξουμε δραστικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες.
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για μια περιφερειακή συνεργασία για τη μετανάστευση κι ενώ χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τις ΗΠΑ εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, της αυξανόμενης βίας και άλλων προβλημάτων.
«Σήμερα η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί μια από τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς. «Δεν υπάρχει αλάνθαστη συνταγή και οποιαδήποτε λύση απαιτεί συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ακύρωσε τη συμμετοχή του στην Ιβηροαμερικανική σύνοδο κορυφής, καθώς βγήκε θετικός σε τεστ για τον κορωνοϊό, αν και έκτοτε έχει βγει αρνητικός δύο φορές, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες. Η σύνοδος κορυφής θα σηματοδοτούσε το πρώτο ταξίδι του Μαδούρο στο εξωτερικό για το 2023.


Latest News

«Κασκαντέρ» ο Μπάιντεν - Νέα επική πτώση σε τελετή
Η πτώση ήρθε μετά από μια ομιλία του Μπάιντεν κατά την οποία προειδοποίησε για τις προκλήσεις από Ρωσία και Κίνα

Πιο φτωχός από το 2018 ο Ερντογάν - Πού χρωστάει
Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόθεν έσχες με την περιουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πολωνία: Στήριξη ουγγρικής προεδρίας, «πυρά» σε Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβήτησε με μεγάλη πλειοψηφία το κατά πόσο είναι ικανή η Ουγγαρία να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ

Ύποπτος μύκητας προκαλεί μηνιγγίτιδα στις ΗΠΑ και το Μεξικό
Ο ιατρικός τουρισμός από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, κατέληξε σε πέντε κρούσματα μυκητιασικής μηνιγγίτιδας λόγω επεμβάσεων με ραχιαία αναισθησία

Βόρειο Κόσοβο: Νέες εκλογές ζητούν Γαλλία και Γερμανία
O Μακρόν ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι εκλογικοί κανονισμοί του Κοσόβου

Έκτακτα μέτρα για τις ευρωεκλογές του 2024 ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει στην έκθεσή του το επικίνδυνο φαινόμενο της παραπληροφόρησης επί πληρωμή

Μπορεί ο Πούτιν να συλληφθεί στη Σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική;
Τι θα γίνει αν ο Πούτιν αποδεχθεί την πρόσκληση για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.

Ουκρανία και Κόσοβο στην ατζέντα των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται η παροχή βοήθειας στο Κίεβο, καμία συζήτηση για εισδοχή της εμπόλεμης χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο

Δεν έχει χρόνο για πανηγύρια - Τα πέντε «καυτά» ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν
Από την οικονομική κρίση μέχρι τις σχέσεις με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, υπάρχουν πολλά πιεστικά ζητήματα στην αρχή της τρίτης θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η νέα Τουρκία του Βλαντιμίρ Ερντογάν και του Ρετζέπ Ταγίπ Πούτιν
Η Τουρκία μεταβαίνει από την αντιφιλελεύθερη δημοκρατία στην απολυταρχία τύπου Πούτιν και η εκλογική νίκη του Ερντογάν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ευνοεί διεθνώς τη Μόσχα.