Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός και το μεταναστευτικό επισήμαναν οι ηγέτες που συμμετείχαν στην Ιβηροαμερικανική σύνοδο κορυφής στη Δομινικανή Δημοκρατία το Σάββατο, ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα στις χώρες αυτές.

Πρόεδροι και εκπρόσωποι από 22 χώρες συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Δομίνικο για τη σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου, ένα φόρουμ για ηγέτες από όλη τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο επίμονα υψηλό πληθωρισμό και παγκόσμιες ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank αυτόν τον μήνα, αλλά και την απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS και τα προβλήματα με τη Deutsche Bank.

«Αυτή τη στιγμή, με τόσο μεγάλο κομμάτι του χρηματοπιστωτικού κλάδου συγκεντρωμένο, με τόσο κερδοσκοπικό παιχνίδι, θα πρέπει ήδη να καταλάβουμε ότι το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια. Πρέπει να το αλλάξουμε δραστικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για μια περιφερειακή συνεργασία για τη μετανάστευση κι ενώ χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για τις ΗΠΑ εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, της αυξανόμενης βίας και άλλων προβλημάτων.

«Σήμερα η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί μια από τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς. «Δεν υπάρχει αλάνθαστη συνταγή και οποιαδήποτε λύση απαιτεί συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ακύρωσε τη συμμετοχή του στην Ιβηροαμερικανική σύνοδο κορυφής, καθώς βγήκε θετικός σε τεστ για τον κορωνοϊό, αν και έκτοτε έχει βγει αρνητικός δύο φορές, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες. Η σύνοδος κορυφής θα σηματοδοτούσε το πρώτο ταξίδι του Μαδούρο στο εξωτερικό για το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος