Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν πρότεινε να απαγορευθούν οι δραστηριότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Ρωσία, αφού αυτό εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Ο Βολόντιν δήλωσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η ρωσική νομοθεσία ώστε να απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες του ΔΠΔ στη χώρα και να τιμωρείται οποιοσδήποτε παρέχει «βοήθεια και στήριξη» σε αυτό.

Τροποποιήσεις στη νομοθεσία

«Είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τροποποιήσεις στη νομοθεσία ώστε να απαγορευθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του ΔΠΔ στο έδαφος της χώρας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram. Οποιαδήποτε παροχή βοήθειας ή στήριξης στο Δικαστήριο θα πρέπει να τιμωρείται βάσει νόμου, πρόσθεσε.

Το ΔΠΔ εξέδωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν κατηγορώντας τον ότι απέλασε παρανόμως εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει το ένταλμα σύλληψης, αν και το θεωρεί χωρίς νόημα.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν είναι μέλη του ΔΠΔ, όμως 123 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Ρώμης. Ούτε η Ουκρανία είναι μέλος του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο του έδωσε άδεια να ερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός του.

Προηγήθηκε η Ανακριτική Επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας, η Ανακριτική Επιτροπή, ανακοίνωσε πέντε μέρες πριν ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Η κίνηση αυτή ήταν μια συμβολική χειρονομία περιφρόνησης, τρεις μέρες αφού το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα –Μπελόβα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία, γράφει το Reuters.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για ποινικές ευθύνες εκ μέρους του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας βάσει σύμβασης του ΟΗΕ του 1973.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους