Τακτικά πυρηνικά όπλα πρόκειται να αποθηκεύσει στο έδαφος της Λευκορωσίας η Ρωσία, χωρίς ωστόσο – κατά το Κρεμλίνο – να παραβιάσει τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση γύρω από την Μπαχμούτ, υποστηρίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις

Αυτό δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικαλέστηκε τις ενέργειες των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

Δικαιολόγησε δε την κίνησή του επικαλούμενος αντίστοιχες ενέργειες από τις ΗΠΑ, που έχουν εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε χώρες – συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο ούτε εδώ: Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμαχικών τους χωρών», είπε ο Πούτιν.

«Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο – χωρίς να παραβιάσουμε τις υποχρεώσεις μας, το τονίζω, χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η Μόσχα έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα