Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για επαναλειτουργία και μάλιστα σε μόνιμη βάση, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Μετά τους ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και οι λογιστές -φοροτεχνικοί ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να ανοίξει ξανά την πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους και παράλληλα να καλυφθούν οι πολίτες από αναδρομικές χρεώσεις.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά προέβλεπε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν δήλωση πλήρη απαλλαγή από αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα μέχρι και το 2019 και προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

«Φωτιά» οι τιμές για καινούργια σπίτια στην Αθήνα – Αύξηση 61%

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Με επιστολή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) προς το υπουργείο Εσωτερικών αφού ξεκαθαρίζει ότι η δήλωση της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους, δεν αποτελεί υποχρέωση του λογιστή, επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στο να συμπληρώσουν σωστά τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων αλλά και τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους με τα μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εξωτερικού και οι Έλληνες της ομογένειας που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα στην Ελλάδα.

Σήμερα η δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών γίνεται στους δήμους και όπως σημειώνουν οι λογιστές, πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ταλαιπωρία για τους πολίτες, καθώς και μεγάλη γραφειοκρατία. Επίσης, όσοι αποκαλύπτουν σήμερα στους δήμους τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών και προστίμων.

«Για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών, αλλά και των Δήμων, και στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των συναλλαγών των πολιτών με τους Δημόσιους Φορείς» οι λογιστές – φοροτεχνικοί θεωρούν «απαραίτητη την μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ (https://tetragonika.govapp.gr/), που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών». Επίσης ζητούν «να επανέλθουν αναδρομικά σε ισχύ οι ρυθμίσεις του άρθρου 66 του ν.4830/2021, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του ν.4915/2022, και να καλυφθούν αναδρομικά από πρόστιμα για αδήλωτα εμβαδά και όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας και καθ΄ όλα τα προηγούμενα μεσοδιαστήματα διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα