Άρθρο-έκκληση «για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων» υπογράφουν 142 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές, Renew), στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο -που αναδημοσιεύει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/The Left- σε έναν κόσμο όπου εισοδηματίες όπως ο Ίλον Μασκ ή ο Τζεφ Μπέζος έχουν τη δυνατότητα να μην πληρώσουν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος, «οι πολύ πλούσιοι χρησιμοποιούν περίπλοκες φορολογικές ρυθμίσεις για να μειώνουν τον φορολογικό τους συντελεστή στο ελάχιστο – κάτι που τα συνηθισμένα νοικοκυριά δεν μπορούν να κάνουν».

Νταβός: Εκατομμυριούχοι… διαδήλωσαν απαιτώντας «φορολογήστε μας τώρα»

Για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, με «θέσπιση προοδευτικού φόρου στον πλούτο των υπερπλουσίων, προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και παράλληλα να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις για την οικολογική και κοινωνική μετάβαση».

Σε όσους λένε πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οι ευρωβουλευτές απαντούν ότι «ήδη πετύχαμε μια φορά την επίτευξη συμφωνίας για την παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, όταν όλοι έλεγαν ότι ήταν αδύνατο».

Πραγματική πολιτική βούληση

Όπως και σε εκείνη την περίπτωση, έτσι και τώρα, «η εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας απαιτεί πραγματική πολιτική βούληση, ιδίως από τους εκλεγμένους αξιωματούχους και την κυβέρνηση».

Για τον λόγο αυτό καλούν «διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ να ξεκινήσουν έναν γύρο διαπραγματεύσεων για τη φορολόγηση του ακραίου πλούτου» αλλά και «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Επιτροπή να εργαστούν για την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις κυβερνοεπιθέσεις – «Παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο»
Επικαιρότητα |

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις κυβερνοεπιθέσεις – «Παραπέμπουν σε ισχυρό κίνητρο»

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς μετά τις επιθέσεις στα συστήματα του υπουργείου Παιδείας