
Ασανσέρ οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες. Μετά τις διαδοχικές μειώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, χθες Δευτέρα σημείωσαν ράλι ανόδου, για να δείξουν σημάδια μικρή υποχώρησης νωρίς το πρωί σήμερα Τρίτη, ενώ κινούνται και πάλι ανοδικά.
Συγκεκριμένα, το Brent κερδίζει 67 σεντς ή 0,86% και διαμορφώνεται στα 78,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο κατά 60 σεντς, αυξημένο κατά 0,82% και βρίσκεται στα 73,3 δολάρια το βαρέλι.
Οι παγίδες από τις «πειραγμένες αντλίες» – Πώς θα τις αποφύγετε
Τα καύσιμα
Στην Ελλάδα, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κινούνται ανοδικά.
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν την 1η Μαρτίου στα 1,897 ευρώ το λίτρο και την Δευτέρα 27 Μαρτίου ήταν 1,900 ευρώ.
Αντίστοιχα το diesel κίνησης ήταν στα 1,702 ευρώ το λίτρο και προχθές υποχώρησε στα 1,664 ευρώ το λίτρο.

Άρχισε η άνοδος των τιμών
Για την τιμή των καυσίμων μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στην τιμή των καυσίμων και μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει πτώση στην τιμή του πετρελαίου brend υπάρχει μια αύξηση της τιμής της βενζίνης. Μια αύξηση των 5 λεπτών το λίτρο, με προσέγγιση τα 2 ευρώ. Στις νησιωτικές περιοχές έχει φτάσει στα 2 ευρώ ενώ αναμένεται να τα ξεπεράσει.
Τι ίδιο, συνεχίζει, αναμένεται και στην Ηπειρωτική χώρα πριν την έξοδο από τις αστικές πόλεις για το Πάσχα.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.
Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.
Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ. έναντι στόχοι 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ είναι τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.


Latest News

Ποια πόλη έχει τα ακριβότερα ακίνητα στην Ασία [πίνακας]
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε 45 πόλεις και 9 χώρες στην ευρύτερη πόλη της Ασίας – Ειρηνικού

Σουβλάκι… όπως λέμε χαβιάρι: Έως και 15 ευρώ το τυλιχτό στη Μύκονο – Οι τιμές στα υπόλοιπα νησιά
Μια φορά κι έναν καιρό το σουβλάκι ήταν φθηνό φαγητό…

13ο Annual Capital Link Sustainability Forum «Χρηματοδότηση, Επενδύσεις & Βιώσιμη Ανάπτυξη»
Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, με φυσική παρουσία – Divani Caravel Athens Hotel

ΕΕΤΤ: Αναζητά κτήριο για αγορά για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της
Η απόκτηση θα γίνει μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού και το τίμημα ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ

Στο στόχαστρο της ΕΕ η Ελλάδα για τη φορολόγηση των μεταχειρισμένων οχημάτων
Μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή εστάλη στην Ελλάδα το 2021 σχετικά με το τέλος ταξινόμησης και τον περιβαλλοντικό φόρο για τα μεταχειρισμένα
![Καύσιμα: Στο top 5 των ακριβών χωρών της Ευρώπης η Ελλάδα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/kaysima-2-600x360-600x360-1.jpg)
Δείτε πόσο κοστίζουν η βενζίνη και το ντίζελ σε Ευρώπη και Ελλάδα [γράφημα]
Το ασανσέρ των διεθνών τιμών και οι ελληνικοί φόροι

Νέο «φρένο» στον πληθωρισμό τον Μάιο - Στο 4,1% στην Ελλάδα και στο 6,1% στην ευρωζώνη
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών

«Τσίμπησε» ελάχιστα προς τα πάνω η ανεργία - Στο 11,2% τον Απρίλιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![ΙΕΛΚΑ: 1 στους 2 θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι 2023 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/paralia1-1-600x400.jpg)
Αγοράζουμε φθηνά προϊόντα, αλλά ετοιμαζόμαστε για διακοπές [γραφήματα]
Τι αποκαλύπτει σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις καταναλωτικές συνήθειες στην εποχή της ακρίβειας

«Καμπανάκι» για την ελληνική μεταποίηση - Τι συμβαίνει με τις παραγγελίες
Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI κατέγραψε 51.5 μονάδες τον Μάιο, τιμή χαμηλότερη από τις 52.4 μονάδες του Απριλίου