Ένα κενό όσον αφορά τα άτομα που συνήθως είναι υπεύθυνα για την αγορά και τη συντήρηση των έξυπνων οικιακών συσκευών αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky. Ειδικότερα, 7 στους 10 (72%) άνδρες αναλαμβάνουν τη σύνδεση των έξυπνων οικιακών συσκευών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου τις μισές (47%) γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα της ψηφιακής αγοράς, ο αριθμός των κατοικιών με ενεργές έξυπνες οικιακές συσκευές αναμένεται να ανέλθει στα 573,7 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2026. Η διείσδυση στα νοικοκυριά αναμένεται να φτάσει το 25% μέχρι τότε.

Πώς να προστατέψετε το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Kaspersky δείχνουν ότι οι άνδρες είναι αυτοί που πιο συχνά φροντίζουν για τις έξυπνες συσκευές. Αυτό συμβαίνει επίσης και όταν οι ρυθμίσεις Wi-Fi πρέπει να αλλάξουν στο οικιακό router ή όταν προστίθενται νέες συσκευές στο δίκτυο. Αυτό είναι ένα καθήκον που αναλαμβάνει το 75% των ανδρών, ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 50%.

Η κατάσταση είναι σχεδόν η ίδια όσον αφορά την εγκατάσταση λογισμικού και εφαρμογών σε υπολογιστές – το 72% των ανδρών είναι υπεύθυνο για αυτό, σε σύγκριση με το 47% των γυναικών.
Η τάση αλλάζει όσον αφορά τις ψηφιακές συνήθειες των παιδιών. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι και οι δύο γονείς είναι εξίσου πρόθυμοι να ελέγξουν τον χρόνο των παιδιών στις συσκευές.

Συγκεκριμένα, το 67% των ανδρών και το 54% των γυναικών παρακολουθούν τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά τους σε έξυπνες συσκευές.

Συμβουλές προστασίας

Προκειμένου να διατηρήσουμε όλες τις έξυπνες συσκευές ασφαλείς και προστατευμένες, οι ειδικοί της Kaspersky συμβουλεύουν:

  • Η αγορά μεταχειρισμένων έξυπνων οικιακών συσκευών δεν αποτελεί ασφαλή πρακτική. Το λογισμικό τους μπορεί να έχει υποστεί τροποποίηση από προηγούμενους κατόχους και έτσι να παρέχει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα πλήρη έλεγχο στα έξυπνα οικιακά οικοσυστήματα του χρήστη.
  • Είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχάσετε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε έναν περίπλοκο και σύνθετο κωδικό, τον οποίο θα ανανεώνετε τακτικά.
  • Κρατήστε το δίκτυό σας ασφαλές διατηρώντας τους σειριακούς αριθμούς, τις διευθύνσεις IP και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες απόρρητες. Μην κάνετε κοινή χρήση των έξυπνων συσκευών σε κοινωνικά δίκτυα.
  • Μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη για τη διασφάλιση και την προστασία ολόκληρου του έξυπνου οικιακού συστήματος.
  • Αφού αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή συσκευή, φροντίστε να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με τις αναβαθμίσεις λογισμικού και τον εντοπισμό τρωτών σημείων. Εγκαταστήστε εγκαίρως όλες τις αναβαθμίσεις που κυκλοφορούν από τους προγραμματιστές.

Η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research την πραγματοποίηση ποσοτικών διαδικτυακών ερευνών με 21.645 κατόχους έξυπνων οικιακών συσκευών σε 21 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Μεξικό, Βραζιλία, Χιλή, Ρωσία, Τουρκία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Περού, Νότια Αφρική, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί