Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά προειδοποίησε πως η κρίση «δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και λίγες ημέρες αργότερα της Signature Bank κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό τομέα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναταραχή στις χρηματαγορές και ανησυχία για ενδεχόμενη οικονομική κρίση.

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση έχει καταλαγιάσει

Η συμφωνία για τη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, την προηγούμενη εβδομάδα, και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB στην First Citizens Bancshares συνέβαλαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, αλλά οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με υποκείμενα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι μαζικές εκροές

Η αστάθεια οδήγησε τους αναλυτές να αναρωτηθούν εάν η αγορά λειτουργεί με βάση το συναίσθημα και όχι με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία, όταν πρόκειται για φόβους αναφορικά με μια ενδεχόμενη συστημική τραπεζική κρίση.

«Δεν είναι όπως η Lehman Brothers που υπόκειται σε κίνδυνο αντισυμβαλλομένου σε σύνθετα παράγωγα κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου», σημείωσε η Sara Devereux, επικεφαλής της Vanguard.

«Οι τράπεζες με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν προβλήματα διαχείρισης κινδύνου στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Τα ταχέως αυξανόμενα ποσοστά αποκάλυψαν αυτές τις αδυναμίες. Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να γίνουν πωλητές και υπέστησαν απώλειες αφού οι επενδύσεις τους σε ομόλογα ήταν πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία».

Είπε ακόμη ότι τράπεζες όπως η SVB και η Credit Suisse θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι όπως μέχρι πρότινος εαν δεν είχαν χάσει την εμπιστοσύνη των πελατών τους, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές εκροές καταθετών κατά τους τελευταίους μήνες.

«Ηταν περισσότερο μια “μετάδοση συναισθήματος” παρά μια αληθινή συστημική μετάδοση, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οικονομολόγοι της Vanguard πιστεύουν ότι η ζημιά έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στη γρήγορη δράση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και άλλων τραπεζών», δήλωσε η Devereux.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ