Με προσφορές οι οποίες ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ – υπερκαλύπτοντας δηλαδή την έκδοση 5ετους ομολόγου κατά περίπου 8 φορές – η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, στέλνοντας, έτσι, ένα δυνατό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές. Το τελικό επιτόκιο έκλεισε στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, στο 3,92%.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος ανοίγει παράθυρο για αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης εντός του 2023. Τροφοδοτείται από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και την μακρά αποπληρωμή του χρέους, οι οποίοι αυτοί παράγοντες καθιστούν τα ελληνικά ομόλογα από τους πιο ασφαλείς προορισμούς εν μέσω τραπεζικής αναταραχής.

Τελευταίος δανεισμός πριν από τις εκλογές

Αυτό πιστοποιεί και η Goldman Sachs, η οποία σε σημερινή της έκθεση, την ώρα, δηλαδή, που το ελληνικό δημόσιο ζητούσε ρευστότητα από τις αγορές, επισημαίνει τη βελτίωση των προοπτικών της Ελλάδας. Εκτιμά δε αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου. Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ έχουν οικοδομήσει ένα ασφαλές ταμειακό μαξιλάρι και χωρίς πίεση για άντληση ρευστότητας επιχειρεί να δώσει σήμα στις αγορές με νέα έξοδο. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν σε πάνω από 18% του ΑΕΠ και πλέον στα 35 δισ. ευρώ προστέθηκαν και τα 2,5 δισ. ευρώ της σημερινής έκδοσης.

Η χώρα δανείζεται για τελευταία φορά πριν από τις εκλογές και το ελληνικό δημόσιο εκμεταλλεύτηκε το περιβάλλον μείωσης στα επιτόκια δανεισμού. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 4% ενώ στις αρχές του μήνα ήταν στο 4,6%. Επίσης, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019.Μετρώντας, έτσι, τις συνθήκες, ο ΟΔΔΗΧ, έκρινε τη στιγμή ως την πιο κατάλληλη, προκειμένου να αποφύγει, επίσης, ένα πιθανό κλίμα αβεβαιότητας κατά την προεκλογική περίοδο.

Η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ

Με την παρούσα έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ έχει καλύψει περί το 90% των εκδοτικών του αναγκών για το 2023. Οι πληροφορίες, έτσι και αλλιώς, αναφέρουν ότι η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο οι εκλογές της άνοιξη. Η εκδοτική δραστηριότητα για εφέτος είχε τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ, και στα 8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε τότε το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς. Με την έκδοση 10ετους, οι επενδυτές είχαν στείλει, επίσης, ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Το ελληνικό δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα 38 δισ. ευρώ

Μετά την έκδοση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά πως «η έκδοση ήταν επιτυχής, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού. Έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές. Ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ». Πρόσθεσε ότι «παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία