Με τίτλο μικρής διάρκειας βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα και με μία τολμηρή -εξαιτίας των διεθνών συγκυριών- κίνηση, λόγω τραπεζικής αναταραχής, επιχειρεί να δανειστεί για τελευταία φορά πριν από τις εκλογές. Το ελληνικό δημόσιο ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, εκμεταλλευόμενο το περιβάλλον μείωσης στα επιτόκια δανεισμού. Μετρώντας τις συνθήκες, η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη για να δώσει η Ελλάδα το παρόν στις αγορές, αλλά και να αποφύγει ένα πιθανό κλίμα αβεβαιότητας κατά την προεκλογική περίοδο.

Σημειώνεται ότι η πτώση των ομολόγων, δεκαετίας είναι κοντά στο 4%, ενώ αποκλιμάκωση καταγράφουν και τα ομόλογα 5ετους διάρκειας.

Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ έχουν οικοδομήσει ένα ασφαλές ταμειακό μαξιλάρι και χωρίς πίεση για άντληση ρευστότητας επιχειρεί να δώσει σήμα στις αγορές με νέα έξοδο. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ πάνω από 35 δισ. Ευρώ.

Με την παρούσα έκδοση, ο ΟΔΔΗΧ θα έχει καλύψει περί το 90% των εκδοτικών του αναγκών για το 2023. Οι πληροφορίες, έτσι και αλλιώς, αναφέρουν ότι η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ είναι εμπροσθοβαρής, καθώς θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, τόσο από τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο οι εκλογές της άνοιξης.

Η εκδοτική δραστηριότητα για εφέτος είχε τοποθετηθεί στα 7 δισ. ευρώ, και στα 8 δισ. ευρώ εάν υπάρξει έκδοση πράσινου ομολόγου. Έτσι, στην προηγούμενη έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε περί 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας, τότε, το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς. Ο στόχος πλέον είναι να απευθυνθεί στις αγορές για επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία έξοδο της Ελλάδας, με την έκδοση 10ετους, οι επενδυτές έστειλαν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Το ελληνικό δημόσιο «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από αρχικό στόχο 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές