Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με πιο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, έναν σημαντικό πυλώνα των σχεδίων του μπλοκ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον τερματισμό της χρήσης ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Για «δυνατούς λύτες» η χωροθέτησή τους

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι μέχρι το 2030, η ΕΕ των 27 θα αντλεί το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, ανέφερε ο ευρωβουλευτής Μάρκους Πίπερ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Η πολιτική συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της ΕΕ και τις χώρες της ΕΕ, πριν γίνει νόμος, που θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα στόχο της ΕΕ για μερίδιο 32% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Η εικόνα σήμερα

Το 2021 η ΕΕ απέκτησε το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, αλλά το επίπεδο διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Η Σουηδία ηγείται των 27 χωρών της ΕΕ με μερίδιο 63% ανανεώσιμης ενέργειας, ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία, οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν λιγότερο από το 13% της συνολικής χρήσης ενέργειας.

Η ταχεία στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του νομικά δεσμευτικού στόχου για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η απεξάρτηση από τη Ρωσία

Οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αποκτήσει πρόσθετη σημασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ έχει ορκιστεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 – και σχεδιάζει να το επιτύχει αυτό κυρίως μέσω τοπικά παραγόμενης ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η επίτευξη των νέων στόχων θα απαιτήσει μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα, κλιμάκωση της παραγωγής ανανεώσιμων αερίων και ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για την ενσωμάτωση περισσότερης καθαρής ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 113 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου έως το 2030, εάν οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green