Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αντλίες θερμότητας θα διπλασιάσουν το μερίδιό τους στη θέρμανση των κτιρίων έως το 2030.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% το 2022, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του IEA, σηματοδοτώντας τη δεύτερη χρονιά διψήφιας ανάπτυξης του κλάδου και ένα ακόμα βήμα για ασφαλή και βιώσιμη θέρμανση.

ΙΕΑ: Η καθαρή ενέργεια φέρνει επανάσταση σε απασχόληση και τεχνολογία [Γράφημα]

Ρεκόρ πωλήσεων στην Ευρώπη

Το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης και τα κίνητρα των κυβερνήσεων αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς για την αυξανόμενη ζήτηση. Στην Ευρώπη, οι αντλίες θερμότητας γνώρισαν έτος ρεκόρ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σχεδόν κατά 40%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μοντέλων αέρα-νερού, που είναι συμβατά με τυπικά καλοριφέρ και συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% . Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές αντλιών θερμότητας ξεπέρασαν αυτές των κλιβάνων αερίου. Ωστόσο, στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αντλιών θερμότητας στον κόσμο, οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές εν μέσω γενικής επιβράδυνσης της οικονομίας.

Το 10% παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αντλίες θερμότητας, όταν χρησιμοποιούνται ως κύρια συσκευή θέρμανσης, καλύπτουν περίπου το 10% των αναγκών θέρμανσης στα κτίρια σήμερα. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά, που σημαίνει ότι ένα στα δέκα σπίτια που χρειάζονται θέρμανση εξυπηρετούνται σήμερα από αντλίες θερμότητας.

Για να ευθυγραμμιστούν με όλες τις υπάρχουσες εθνικές δεσμεύσεις για την ενέργεια και το κλίμα παγκοσμίως, οι αντλίες θερμότητας θα πρέπει να καλύπτουν σχεδόν το 20% των παγκόσμιων αναγκών θέρμανσης στα κτίρια έως το 2030. Ο πλανήτη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει αυτό το ορόσημο εάν οι νέες εγκαταστάσεις συνεχίσουν να αναπτύσσονται με παρόμοιο ρυθμό σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη τα δύο τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι πωλήσεις πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ πάνω από 15% ετησίως αυτή τη δεκαετία, για να επιτευχθει ο στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Προτεραιότητα οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι

Οι εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας παραμένουν συγκεντρωμένες σε νέα κτίρια και υπάρχουσες μονοκατοικίες. Οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι θα πρέπει να αποτελέσουν τομέα προτεραιότητας για να συνεχιστεί η σταθερή ανάπτυξη. Οι εκσυγχρονισμοί ενεργειακής απόδοσης πρέπει επίσης να επιταχυνθούν για να διασφαλιστεί ότι οι νέες αντλίες θερμότητας που εγκαθίστανται σε υπάρχοντα κτίρια είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές. Αυτό θα μειώσει το αρχικό και το λειτουργικό κόστος για τους καταναλωτές και θα μειώσει τις καταπονήσεις στα συστήματα ισχύος, ειδικά εάν συνδυαστεί με έξυπνα χειριστήρια για ευέλικτη λειτουργία.

Τα οικονομικά κίνητρα

Οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας έχουν ενισχυθεί από οικονομικά κίνητρα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Συλλογικά, αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας ζήτησης θέρμανσης για κτίρια. Πολλά από αυτά τα μέτρα στήριξης εισήχθησαν ή ενισχύθηκαν το 2022. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, τα επίπεδα επιδοτήσεων αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Αυστρία, θέτοντας τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη αντλιών θερμότητας.

Τα οικονομικά κίνητρα που είναι διαθέσιμα σήμερα καθιστούν την αγορά των φθηνότερων μοντέλων αντλιών θερμότητας συγκρίσιμη με εκείνη ενός νέου λέβητα αερίου για τους καταναλωτές στις περισσότερες μεγάλες αγορές. Ορισμένες χώρες προσφέρουν υψηλότερες επιδοτήσεις για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που ενισχύει την αγορά αντλιών θερμότητας.

Ωστόσο, τα τιμολόγια και η φορολογία ηλεκτρικής ενέργειας, εξακολουθούν να θέτουν τις αντλίες θερμότητας σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους λέβητες ορυκτών καυσίμων σε ορισμένες χώρες. Αντίθετα, οι δασμοί και οι φόροι θα πρέπει να κλίνουν υπέρ «καθαρότερων» επιλογών των καταναλωτών.

Τι ποσό μένει στην τσέπη

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια υπερ-αποδοτική και φιλική προς το κλίμα λύση, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς και επιτρέπουν στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Το τελικό κόστος από τη χρήση των αντλιών θερμότητας είναι συνήθως μικρότερο από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων, χάρη στην υψηλότερη απόδοσή τους. Με τις σημερινές τιμές ενέργειας, η ετήσια εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά που μεταβαίνουν σε αντλίες θερμότητας μπορεί να κυμαίνεται από 285 ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έως 854 ευρώ στην Ευρώπη.

Η συνεχής ανάπτυξη στην ανάπτυξη αντλιών θερμότητας απαιτεί καλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού

Οι εταιρείες με έδρα την Ιαπωνία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αγοράς και εκείνες στην Κίνα περίπου το 30%. Οι πέντε μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κατασκευαστές έχουν την έδρα τους στην Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, περίπου το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας των κατασκευαστών που έχουν την έδρα τους στην περιοχή αυτή βρίσκεται αλλού.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού σήμερα είναι «στριμωγμένες», ιδιαίτερα για τα τσιπ και άλλα βασικά εξαρτήματα. Οι κατασκευαστές είχαν ήδη ανακοινώσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε διευρυμένη ικανότητα παραγωγής αντλιών θερμότητας από τον Νοέμβριο του 2022.

Η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας έως το 2030 στο επίπεδο που απαιτείται για  να επιτευχθεί ο στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 θα απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις 15 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Αναμένεται αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια χάρη στα νέα κίνητρα που αναμένεται να δοθούν στους καταναλωτές. Επιπλέον, μέσω του Νόμου Αμυντικής Παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και του επερχόμενου νόμου περί Net Zero Industry Act και European Sovereignty Fund στην ΕΕ, αναμένεται να ενσχυθούν τα κίνητρα και για τις εταιρείες παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης