Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του ελέγχου της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Οι επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής είναι πλέον «εξοπλισμένοι» με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά εργαλεία, ώστε κατά τη διάρκεια των ελέγχων να είναι συνδεδεμένοι – on line – με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Εργασίας και να λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας προγραμματίζεται η δραστική αύξηση των ελέγχων κατά 40%, ενώ όλοι σχεδόν οι επιθεωρητές έχουν ήδη εκπαιδευθεί στη χρήση της νέας online εφαρμογής διενέργειας των ελέγχων μέσω των φορητών συσκευών (τάμπλετ). Το νέο μοντέλο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία. Στόχος είναι η πραγματοποίηση του 60% των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας με τη χρήση των tablets μέχρι το τέλος Ιουνίου και του 80% μέχρι το τέλος του έτους.

Προπληρώνονται επιδόματα και Δώρο Πάσχα στους ανέργους – Οι ημερομηνίες

Τα τάμπλετ

Συγκεκριμένα, τα τάμπλετ των επιθεωρητών έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου και την καταγραφή των υπερωριών γίνονται με ταχύτητα και διαφάνεια, ενισχύοντας την προστασία των εργαζομένων αλλά και τον δίκαιο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η ποιότητα των ελέγχων που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές και τους κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους, ιδίως εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτουν αξιοπιστία στο σύστημα.

Θύματα βίας

Στο μεταξύ η έκθεση της ανεξάρτητης αρχής δείχνει ότι έξι στους 10 εργαζόμενους που πέφτουν θύματα βίας και παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας είναι γυναίκες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των περιπτώσεων αφορά σε διάφορες μορφές βίας (λεκτική, ψυχολογική κ.α) και μόλις ένα μικρό ποσοστό αυτών να αφορά σε σεξουαλική παρενόχληση.

Ταυτοχρόνως η έκθεση διαπιστώνει ότι το 60% των περιπτώσεων βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας προέρχεται από τους εργοδότες ή πρόσωπα που ασκούν διευθυντικό́ δικαίωμα ή εκπροσωπούν τον εργοδότη

Μόλις τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις αφορούν σε άλλο εργαζόμενο ή απασχολούμενο με άλλη σχέση εργασίας στην ίδια επιχείρηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής η συντριπτική πλειοψηφία (91%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας, λεκτικής, σωματικής και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης και το υπόλοιπο 9% σε σεξουαλική́ παρενόχληση.

Όσον αφορά στους κλάδους δραστηριότητας των επιχειρήσεων όπου καταγγέλλονται ανάλογα περιστατικά, κατά φθίνουσα σειρά, αναφέρονται στο εμπόριο, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, την παραγωγή-βιομηχανία τροφίμων, τις μεταφορές, τις κατασκευές και την υγεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax