
Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που αφαιρεί τη θαμπάδα και παρέχει πιο ακριβείς εικόνες, μια ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να «ξεθολώσει» εικόνες που καταγράφουν τα επίγεια τηλεσκόπια και φαίνονται θολές λόγω της ατμόσφαιρας της Γης.
Ακόμα και οι εικόνες που λαμβάνονται από τα καλύτερα επίγεια τηλεσκόπια είναι θολές λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας και αυτό το θάμπωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μετρήσεις.
Ο αλγόριθμος
Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Νορθουέστερν των ΗΠΑ και Τσινγκχουά της Κίνας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για να διορθώσουν το πρόβλημα. Προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής όρασης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ευκρίνεια των φωτογραφιών για να βελτιώσουν την αφαίρεση του θαμπώματος στις εικόνες που λαμβάνουν επίγεια τηλεσκόπια. Επίσης, εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα που προσομοιώνονται για να ταιριάζουν με τις παραμέτρους απεικόνισης του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin στη Χιλή, ώστε όταν ανοίξει το επόμενο έτος, το εργαλείο να είναι άμεσα συμβατό.

Το εργαλείο λειτουργεί πιο γρήγορα και παράγει πιο ρεαλιστικές εικόνες σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Με τη χρήση του οι εικόνες είχαν 38,6% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους για την αφαίρεση του θαμπώματος και 7,4% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους.
«Καθαρίζοντας τις εικόνες με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβή δεδομένα. Ο αλγόριθμος αφαιρεί την ατμόσφαιρα υπολογιστικά επιτρέποντας στους φυσικούς να αποκτήσουν καλύτερες επιστημονικές μετρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι εικόνες φαίνονται επίσης καλύτερες», δηλώνει η Έμα Αλεξάντερ, επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Βουτιά στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές starups - Η ΑΙ σώζει την παρτίδα
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποστεί τεράστια πίεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο

Σοκ και δέος για τα ΜΜΕ η τεχνητή νοημοσύνη - Οι 8 αλλαγές
Μήπως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθούν στα σοβαρά οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις της ενημέρωσης πόσο μπορεί να αλλάξει τη μορφή και το περιεχόμενο της δουλειάς τους η τεχνητή νοημοσύνη

Ψηφιακοί σωσίες και ψεύτικα τρέιλερ: Γιατί οι ηθοποιοί φοβούνται την ΑΙ
Το σωματείο των αμερικανών ηθοποιών ετοιμάζεται για σύγκρουση με τα στούντιο του Χόλιγουντ

Πώς το ChatGPT αλλάζει τη Wall Street - Τα κέρδη, αλλά και ο κίνδυνος του... κραχ
Η αυξανόμενη χρήση αυτών των τεχνολογιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές φάινεται να ενέχει και κινδύνους

Η τεχνητή νοημοσύνη θα κλείνει και... deals - Εταιρείες κολοσσοί ζητούν τις συμβουλές της
Κορυφαίες εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνολογία ΑΙ για τη σύναψη συμφωνιών

Οι τράπεζες για τα καλά στο χορό της τεχνητής νοημοσύνης
Οι τράπεζες φαίνεται ότι είναι ένας ακόμη κλάδος που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της τεχνητής νοημοσύνης - Η JPMorgan δημιουργεί τώρα το IndexGPT

To ChatGPT ανοίγει... υποκατάστημα στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες ψάχνει γραφεία
Περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες έκανε ο Σαμ Αλτμαν

Σε ποιο προϊόν η τεχνητή νοημοσύνη εκτινάσσει τις πωλήσεις
Εκτιμήσεις για τριψήφια αύξηση πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Πυρηνικός πόλεμος vs τεχνητής νοημοσύνης - Tι λένε οι ειδικοί για τους κινδύνους
«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα»

Η τεχνητή νοημοσύνη θα προβλέπει και τις... πλημμύρες - Στην Ελλάδα το Flood Hub
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη