Μειώθηκαν οι καταθέσεις σε όλες τις αμερικανικές εμπορικές τράπεζες την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου  και υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve. Η υποχώρηση όμως σημειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν στις μικρές τράπεζες που θεωρούνται πιο ευάλωτες μετά την κατάρρευση της  Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 125,7 δισ. δολάρια στο σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού τομέα. Το ποσό είναι περίπου 50 δισ. δολάρια χαμηλότερο από το ρεκόρ εκροών ύψους 174,5 δισ. δολαρίων που σημειώθηκαν την πρώτη εβδομάδα μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

ΗΠΑ: Μελετούν τρόπους εγγύησης όλων των τραπεζικών καταθέσεων

Παρόλα αυτά, οι συνολικές καταθέσεις έμειναν σχεδόν κατά 860 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το υψηλό επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο Απρίλιο, με περισσότερο από το ένα τρίτο της πτώσης αυτής – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια – να έχει σημειωθεί τις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου και της Signature δύο ημέρες αργότερα.

Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν επίσης ότι οι εκροές καταθέσεων κατά την πρώτη αυτή εβδομάδα αναταραχής του τραπεζικού τομέα ήταν σχεδόν διπλάσιες από τα 98,4 δισ. δολάρια που είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Οι καταθέσεις στις μικρές αμερικανικές τράπεζες αυξήθηκαν στα 5,386 τρισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου από 5,381 τρισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίθετα, οι καταθέσεις στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες με βάση το ενεργητικό, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν στα 10,65 τρισ. δολάρια από 10,74 τρισ. δολάρια. Οι εκροές καταθέσεων από ξένες τράπεζες με δραστηριότητες στις ΗΠΑ ευθύνονται για το υπόλοιπο της πτώσης της εβδομάδας.

Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ώστε να αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες γέφυρες FDIC που δημιουργήθηκαν μετά τις χρεοκοπίες ενσωματώθηκαν στα στοιχεία για τις μικρές τράπεζες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed.

Η εικόνα της χορήγησης δανείων

Παρά τις ανησυχίες των φορέων χάραξης πολιτικής ότι οι δύο χρεοκοπίες και η αναταραχή που προκάλεσαν θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική στενότητα με τις τράπεζες να αποφεύγουν να χορηγούν δάνεια, ο τραπεζικός δανεισμός δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σημαντική πτώση, εκτός από μια βασική κατηγορία επιχειρηματικών δανείων: τα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια.Αυτά μειώθηκαν κατά σχεδόν 30 δισ. δολάρια την εβδομάδα, η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η πτώση αυτή σχετίζεται με την κατάρρευση των δύο τραπεζών.

Άλλες κατηγορίες τραπεζικού δανεισμού, από εμπορικά και οικιστικά ακίνητα έως καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων, παρουσίασαν μικρή μεταβολή από τότε που ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή στις αρχές του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή