
Οροι και προϋποθέσεις, διαχωριστές γραμμές και σκληρή ρητορική μαζί με σενάρια ακυβερνησίας συνθέτουν το προεκλογικό τοπίο έντασης, στο οποίο κινούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, αφήνοντας οριστικά πίσω τούς ήπιους τόνους που είχε επιβάλει η τραγωδία των Τεμπών. Η αναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου και πιθανότατα για δεύτερη αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου απελευθέρωσε τις εκστρατείες των κομμάτων. Στη ΝΔ στηρίζουν τον σχεδιασμό στη διατήρηση της εικόνας πολιτικής υπεροχής, καθώς έστω και με τις δεδομένες απώλειες παραμένει δημοσκοπικά πρώτο κόμμα. Οι αριθμοί ωστόσο παραμένουν… αμείλικτοι και αναδεικνύουν γκρίζες ζώνες στο πολιτικό σκηνικό επτά εβδομάδες πριν από την αναμέτρηση.
Οι αγορές ξορκίζουν την ακυβερνησία
Με την απλή αναλογική ο απαιτούμενος πήχης της αυτοδυναμίας τοποθετείται στο 46+% – 47+% εφόσον το ποσοστό της μη αντιπροσωπευόμενης ψήφου ανέλθει σε 6% – 8%. Για την ακρίβεια στις εκλογές του 2019 αυτό ήταν 8%, άρα, εφόσον αυτό επαναληφθεί, στην επικείμενη αναμέτρηση χρειάζεται 46,2% στην πρώτη κάλπη και 38% στη δεύτερη για οριακή πλειοψηφία 151 εδρών. Οσο περισσότερα κόμματα πιάσουν το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή τόσο δυσχεραίνει ο στόχος της αυτοδυναμίας. Είναι ενδεικτικό ότι απαιτούνται ποσοστά της τάξης του 45+% στην πρώτη κάλπη αλλά και 37,5% στη δεύτερη με ένα μεγάλο ποσοστό (στο 10%) των εκτός Βουλής σχηματισμών. Εξού και όλοι σημαδεύουν την πρώτη αναμέτρηση: είναι η κάλπη που θα απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα (ποιος είναι πρώτος και με ποια διαφορά, αν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας, ποια είναι η δυναμική του δεύτερου και του τρίτου), κρίνοντας το πόσο ανέφελη ή πιεσμένη θα είναι η ανάληψη ευθύνης για τα επόμενα βήματα.
Τα τρία πιθανά αδιέξοδα
Στον ορίζοντα υπάρχουν τρία σενάρια αδιεξόδου. Το πρώτο αφορά τη μη επίτευξη πλειοψηφίας 151 εδρών, ούτε με κυβέρνηση «ηττημένων», δεδομένου ότι μόνο ένας μεγάλος συνασπισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε αριθμητικά αλλά δεν στέκεται… πολιτικά. Ενδεχόμενη σύμπραξη τριών, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, δεν φαίνεται να αρκεί ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη κάλπη με τα σημερινά δεδομένα. Με βάση την πρόθεση ψήφου από την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, θα κατανέμονταν σε ένα τέτοιο σχήμα 147 έδρες στην πρώτη Κυριακή και 127 έδρες στη δεύτερη.
Αλλο σενάριο είναι να προκύπτει στην πρώτη κάλπη πλειοψηφία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά να μην την προκρίνουν οι αρχηγοί. Ηδη ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει όρους, που δεν γίνονται αποδεκτοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του – κυρίως αυτόν για «τρίτο πολιτικό πρόσωπο» στην πρωθυπουργία, εκτός Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Τα ποσοστά του καθενός, ακριβέστερα η επίτευξη του μίνιμουμ των στόχων, θα καθορίσουν το εύρος της… ευχέρειάς τους. Είναι διαφορετικό για τη ΝΔ να δει επιδόσεις 30% – 33% στις 21 Μαΐου που θα συνοδεύονταν από προβληματισμούς για τη μετεκλογική στρατηγική και διαφορετικό να πιάσει άνω του 34%. Αυτό θα ερμηνευόταν ως ασφαλής τροχιά αυτοδυναμίας και είναι βέβαιο ότι η ΝΔ δεν θα επεδίωκε την παραμικρή συνεννόηση, προσφεύγοντας εκ νέου σε κάλπες.
Το τρίτο σενάριο αφορά τυχόν ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί εφικτή την «πολιτική αλλαγή» και πιστεύει ότι η συζήτηση περί αυτοδυναμίας έχει οριστικά τελειώσει. Ομως αφενός κάτι τέτοιο προς το παρόν δημοσκοπικά δεν φαίνεται ρεαλιστικό, αφετέρου όσο κι αν η Κουμουνδούρου ζητάει «προοδευτική διακυβέρνηση», οι όροι του ενός προσκρούουν στις προϋποθέσεις του άλλου.

Προσεκτικά στην «κανονικότητα»
Σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση πιάνουν σταδιακά το νήμα της προεκλογικής «κανονικότητας» από εκεί που το άφησαν στο τέλος Φεβρουαρίου. Η τακτική δείχνει κοινή για τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, σε ό,τι αφορά την απόφαση να βρίσκονται διαρκώς στο κάδρο μπροστά σε πολίτες και την αγωνία τους για… προσεκτικές εξόδους σε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο περιβάλλον. Λέει πολλά ο τρόπος που κινήθηκε το Μαξίμου τις τελευταίες 14 ημέρες. Η πρώτη εξόρμηση ήταν στο Μαρούσι (στον νεοδημοκρατικά οργανωμένο Βόρειο Τομέα), με προετοιμασία ανάμεσα στα κεντρικά και τους τοπικούς πυρήνες ώστε να προκύψει «μετρημένη» εικόνα: να διασφαλιστεί η παρουσία κόσμου αλλά να αποφευχθούν υπερβολές και επιπλέον να μηδενιστεί ο κίνδυνος διαμαρτυριών μόλις 18 μέρες μετά τα Τέμπη. Ακολούθησε η πρώτη εκτός Αττικής περιοδεία στη Λαμία, με στόχο να δοθεί στίγμα νέας περιόδου, η αποκάλυψη του εκλογικού ορίζοντα και οι επισκέψεις σε άλλα τρία σημεία με ισχυρή γαλάζια παρουσία: Γλυφάδα, Ανατολική Αττική και Εβρος – μία από τις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος ο Πρωθυπουργός. Οι «δύσκολοι» σταθμοί έπονται – για παράδειγμα, η περιφέρεια Ιωαννίνων, την οποία η ΝΔ κέρδισε το 2019 οριακά, με κάτι παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.
Τα ψηφοδέλτια η πρώτη εκκρεµότητα
Πέρα από τις «ζυγισμένες» εξορμήσεις, η εμπέδωση προεκλογικών ρυθμών περνά από άλλους δύο δρόμους. Ο ένας είναι το κλείσιμο εκκρεμοτήτων, με πρώτα τα ψηφοδέλτια. Ο κύριος όγκος τους θα αποκαλυφθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ηδη ξεκαθαρίζονται «προβληματικές» περιπτώσεις, όπως αυτή του Θέμη Χειμάρρα, για τον οποίο η έκβαση της έρευνας θα δείξει εάν θα κατέβει στη Φθιώτιδα. Ταυτόχρονα εξελίσσεται αγωνιώδης αναζήτηση «καλών» γυναικείων υποψηφιοτήτων ή το ζύγισμα συγκεκριμένων γυναικών προκειμένου να καλυφθούν (τα αρκετά) κενά: στην Εύβοια όπου θα αντικατασταθεί η Σοφία Νικολάου, σε Αρκαδία, Κορινθία, Αρτα, Πρέβεζα κ.ά. Σε εκκρεμότητα μένει επιπλέον η μετάβαση του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ο ίδιος θα ανακοίνωνε από τις αρχές Μαΐου ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, συμπληρώνοντας έτσι την τριάδα των περιφερειών – μαζί με τον Δυτικό Τομέα και τον Εβρο.
Το τριήµερο 22-24 Απριλίου
Ο άλλος δρόμος της «κανονικότητας» αφορά τη… μεταπασχαλινή περίοδο. Αυτή θα ανοίξει έπειτα από το τριήμερο 22-24 Απριλίου, καθώς εκείνο το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τότε θα εκκινήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις με αφετηρία για τη ΝΔ τη Δυτική Αθήνα, θα παρουσιαστεί το εκλογικό σύνθημα που θα διαδεχθεί το σημερινό «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά» και θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές προτάσεις της τετραετίας 2023 – 2027.
Πηγή: in.gr


Latest News

Νέα λουκέτα σε strip club και σε καφετέρια στη Μύκονο
Μετά το λουκέτο σε γνωστό νυχτερινό club restaurant - Συντονισμένη έφοδος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στο νησί των ανέμων

Οι δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι και ο πήχης των κομμάτων για τις εκλογές
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κόμματα, με το βλέμμα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Ανατινάχθηκε υδροηλεκτρικό φράγμα στην Ουκρανία - Μεγάλη η διαρροή νερού
Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος

Οι δύο υπερδυνάμεις - Πώς ο πόλεμος της Ουκρανίας ανέτρεψε τους συσχετισμούς
Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εξακολουθούσαν να έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική για το debate
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό την ηγεσία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού

Καιρός: Έως 29 βαθμούς η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ

Πανελλαδικές 2023: Σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ
Ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών με τρία μαθήματα προσανατολισμού

Νέο road trip από Μητσοτάκη: «Γκάζι» της ΝΔ προς τον Βορρά
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ για υποκρισία και για «ακροδεξιά παιχνίδια» όσον αφορά την Θράκη

Τι θα μπορούσε πραγματικά να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Και δεν είναι ο Ερντογάν
Ποιον ρόλο διαδραματίζει ο γνωστός Αμερικανός Γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ

Εντείνεται η σύγκρουση για οικονομία και προγράμματα – Αναζωπυρώνεται το μέτωπο για τη Ροδόπη
Κεντρική θέση στην προεκλογική σύγκρουση συνεχίζουν να κατέχουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων των κομμάτων και τα μέτρα που προτείνουν σχετικά με τη φορολογία