Σε ηλικία 71 ετών πέθανε ο Ιάπωνας μουσικός και συνθέτης Ριουίτσι Σακαμότο ο οποίος είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τη μουσική για την ταινία «The Last Emperor» του Bernardo Bertolucci.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri ο Σακαμότο πέθανε στις 28 Μαρτίου, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Γούντστοκ: Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα του ζευγαριού στη θρυλική φωτογραφία από το ιστορικό φεστιβάλ

Γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Τόκιο, συνέχισε στο ίδιο μεταπτυχιακό και έπειτα άρχισε να εργάζεται ως μουσικός. Σχημάτισε την YMO με τους Haruomi Hosono και Yukihiro Takahashi το 1978. Η καινοτόμος μουσική που χρησιμοποιεί πλήρως τα συνθεσάιζερ ονομάζεται techno pop και έχει δημιουργήσει αίσθηση στην Ιαπωνία, αλλά ταυτόχρονα έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, κυρίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Σακαμότο εμφανίστηκε ως ηθοποιός στην ταινία του 1983 “Merry Christmas on the Battlefield” σε σκηνοθεσία Ναγκίσα Όσιμα και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Το θεματικό τραγούδι που συνέθεσε εξακολουθεί να αγαπιέται σε όλο τον κόσμο. Το 1987 εμφανίστηκε στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» και ήταν υπεύθυνος για τη μουσική. Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Γκράμι ενώ ήταν μέλος της Yellow Magic Orchestra.

Ακτιβιστής

 Ο Σακαμότο αποτέλεσε μέλος της οργάνωσης Stop Rokkasho που απαίτησε να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός Hamaoka. Για αυτό το σκοπό, το 2012, διοργάνωσε τη συναυλία No Nukes 2012,στην οποία έλαβαν μέρος 18 συγκροτήματα.

Επιπλέον, ο Ιάπωνας μουσικός ήταν πολέμιος του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας το 2009 ότι κάτι τέτοιο στην εποχή της πληροφορίας είναι παρωχημένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus