Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους λόγω πληθωρισμού, ενώ για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020 μειώθηκε το κόστος παραγωγής.

Ο δείκτης PMI της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 47,3 τον Μάρτιο από 48,5 τον Φεβρουάριο. Αν και το Φεβρουάριο βρέθηκε πιο πάνω από την προκαταρκτική μέτρηση του 47,1 ωστόσο παραμένει κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.

Ευρωζώνη: Απροσδόκητη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο

Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος συμμετέχει στον σύνθετο δείκτη PMI  που χρησιμοποιείται ως εργαλείο μέτρησης της οικονομικής ευρωστίας, αυξήθηκε ωστόσο σε υψηλό 10 μηνών, στο 50,4 από 50,1.

«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παραμένει σε ταραγμένα νερά. Τα εργοστάσια αναφέρουν μείωση της ζήτησης για αγαθά για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα εν μέσω της εκτίναξης του κόστους ζωής, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, της στροφής προς την απομάκρυνση των αποθεμάτων και της υποτονικής εμπιστοσύνης των πελατών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

Η μείωση του κόστους ενέργειας και η ομαλοποίηση στις αλυσίδες ανεφοδιασμού οδήγησαν στην υποχώρηση του κόστους παραγωγής για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020. Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 46,8 από 50,9.

«Αυτά τα χαμηλότερα κόστη τροφοδοτούν βραδύτερες αυξήσεις στις τιμές πώλησης, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να τροφοδοτήσουν χαμηλότερες τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα αγαθά», σημειώνει ο Γουίλιαμσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 6,9 % τον προηγούμενο μήνα, παρά την άσκηση της πιο επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση της ανακοίνωσε, ως αναμενόταν, αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters εκτιμάται ότι  θα ακολουθήσουν αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]