Ο κύκλος μιας ιστορίας 167 ετών έκλεισε με μία «συγγνώμη». Ο λόγος για την Credit Suisse, της οποίας ο πρόεδρος Άξελ Λίμαν εμφανίστηκε απολογούμενος σήμερα ενώπιον των επενδυτών για τους χειρισμούς και τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της τράπεζας, στην τελευταία συνέλευση των μετόχων της το πρωί της Τρίτης.

Credit Suisse: Ποιοι καλούν τους μετόχους σε «ανταρσία» κατά της συμφωνίας με την UBS

Ελβετία: Οργή για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δημοψήφισμα ζητά το 52% των ερωτηθέντων

«Είναι μια θλιβερή ημέρα. Για όλους εσάς και για εμάς» είπε ο Λίμαν – όπως αναφέρουν οι Financial Times – στους μετόχους, στην πρώτη δια ζώσης ετήσια γενική συνέλευση εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία για την τράπεζα ως ανεξάρτητη επιχείρηση. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ένα γήπεδο χόκεϊ επί πάγου χωρητικότητας 15.000 θέσεων, σε ένα προάστιο βόρεια της Ζυρίχης.

«Η πικρία, ο θυμός και το σοκ όλων εκείνων που είναι απογοητευμένοι, συγκλονισμένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι αισθητή», πρόσθεσε ο Λίμαν.

Οργή και απογοήτευση

Σύμφωνα με τους FT, τα στελέχη της Credit Suisse είχαν προετοιμαστεί για διαμαρτυρίες από Ελβετούς πολίτες, καθώς η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στη χώρα.

«Γι’ αυτό λυπάμαι ειλικρινά. Ζητώ συγγνώμη που δεν ήμασταν πλέον σε θέση να αναχαιτίσουμε την απώλεια εμπιστοσύνης που είχε συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, και για την απογοήτευσή σας», σημείωσε σχετικά ο Λίμαν.

Η τράπεζα ανέμενε να παρευρεθούν στη συνέλευση έως και 2.000 μέτοχοι. Μετά τις εισαγωγικές ομιλίες του Λίμαν – ο οποίος ανέλαβε την προεδρία πριν από ένα χρόνο – και του διευθύνοντος συμβούλου Ulrich Körner, οι παρευρισκόμενοι επρόκειτο να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους, σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

«Καταλαβαίνω ότι αισθάνεστε απογοητευμένοι, σοκαρισμένοι ή θυμωμένοι», δήλωσε ο Körner στους επενδυτές στη γενική συνέλευση. «Συμμερίζομαι την απογοήτευση εσάς, των μετόχων μας, αλλά συμμερίζομαι επίσης την απογοήτευση όλων των εργαζομένων μας, των πελατών μας και, τελικά, του κοινού».

Ο Körner πρόσθεσε: «Μετά από 167 χρόνια η Credit Suisse εγκαταλείπει την ανεξαρτησία της. Μια περήφανη και, κατά καιρούς, ταραχώδης ιστορία της εταιρείας φτάνει στο τέλος της – και κάτι νέο δημιουργείται».

Η έκτακτη νομοθεσία

Οι μέτοχοι τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse δεν είχαν δικαίωμα ψήφου επί της εξαγοράς ύψους 3,25 δισ. δολαρίων λόγω του έκτακτου νομοθετικού πλαισίου που χρησιμοποίησε η ελβετική κυβέρνηση για να επισπεύσει τη συμφωνία.

Σημειώνεται ότι προ ημερών οι εταιρείες που ενεργούν ως πληρεξούσιοι σύμβουλοι είχαν προτρέψει τους μετόχους να ψηφίσουν κατά της διανομής μετοχών σε διευθυντικά στελέχη καθώς και κατά της απαλλαγής του διοικητικού συμβουλίου και της ανώτατης διοίκησης από πάσης ευθύνης αποζημιώσεως για το οικονομικό έτος 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή