Μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» που οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών με ομιλητή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

Σταϊκούρας: Περισσότερη στήριξη στις αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια

«Τα καταφέραμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «Η ελληνική οικονομία κατάφερε να στηρίξει τους ευάλωτους, να αναπτυχθεί σταθερά και βιώσιμα, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Ό,τι είπαμε το κάναμε… Παρά τις συνεχείς ανατροπές, τηρήσαμε τα πάντα. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τους πολίτες. Η οικονομία μας διακρίνεται σήμερα για ανθεκτικότητα, πρόοδο και δυναμική».

«Έργα και πράξεις»

«Απολογιστικά, μιλάμε με έργα και πράξεις», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση:

-Μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές
-Στήριξε τους πολίτες με μέτρα 57 δισ. ευρώ.
-Ενίσχυσε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών
-Ενίσχυσε τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος
-Προχώρησε σε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα
-Εφάρμοσε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και μια διορατική εκδοτική στρατηγική

«Επιστρέψαμε στην κανονικότητα»

Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων είναι πλέον επιτεύξιμος ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Ελλάδα από ουραγός, μετατράπηκε σε μία από τις χώρες με την ισχυρότερη μεγέθυνση στην Ευρώπη, τόνισε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ακόμα ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί, ενώ υπερκαλύπτεται το επενδυτικό κενό των προηγούμενων ετών και αυξάνεται η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει.

Έκανε λόγο για προώθηση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και βιώσιμα αναπτυσσόμενης οικονομίας και μίλησε για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Το «ευχαριστώ» στον Πασκάλ Ντόναχιου

Αναφερόμενος εξάλλου προσωπικά στον ρόλο του Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν φίλο της Ελλάδας που στην πορεία μετατράπηκε και σε προσωπικό του φίλο. Περιέγραψε ως «άριστη» και «αμοιβαία επωφελή» τη μεταξύ τους συνεργασίας, ευχαριστώντας τον προσωπικά για τη στάση του.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή, καθώς «έγιναν λάθη, υπήρξαν αστοχίες και εμφανίστηκαν παραλείψεις» που η κυβέρνηση «δεν κρύβει κάτω από το χαλί».

«Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξης της χώρας μας» και «θα στηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες για ατομική προκοπή», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία