Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να μπει τέλος στη διαμάχη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με την υπόθεση της ελιάς Καλαμών.

Ειδικότερα, χτες, εκδικάστηκε τελικά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, κατά της υφιστάμενης απόφασης, με την οποία η ποικιλία ελιάς Καλαμών θεωρείται συνώνυμη της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ελιά: Ρεκόρ παραγωγής για την Καλαμών – Κινδυνεύει όμως να μείνει στα δέντρα

Παρέμβαση υπέρ της τρέχουσας απόφασης έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.

Η τρέχουσα απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάϊο του 2022 ακυρώθηκε για τυπικές πλημμέλειες η απόφαση Αποστόλου, που όριζε ως συνώνυμο την ονομασία Κalamata για τους εξαγωγείς της ελιάς Καλαμών.

Μετά από αίτηση της ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ και Επιμελητηριων Αιτωλοακαρνανιας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε νέα ΥΑ, η οποία ορίζει ότι «μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία «KALAMON», δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO