
Η ελεγχόμενη και ισορροπημένη αύξηση των μισθών δεν ανατροφοδοτεί αλλά αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό κόστους και την παρούσα περίοδο φαίνεται να είναι το καλύτερο δώρο για τους μισθωτούς το φετινό Πάσχα. Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει κατά έναν μήνα την αύξηση του κατώτατου μισθού σε περίπου 600.000 εργαζομένους, από τα 713 στα 780 ευρώ, και μάλιστα πριν από το Πάσχα, από την 1η Απριλίου, έχει θετικό αντίκτυπο μέσω 20 επιδομάτων σε 2,4εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο Πρωθυπουργός, κατά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, έχει δηλώσει πως αν ο τίτλος της πρώτης του θητείας ήταν «λιγότεροι φόροι», ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι «καλύτεροι μισθοί» για όλους τους Ελληνες.
Εκτιμάται μάλιστα πως κάθε αύξηση 1% του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αύξηση του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά 0,44%. Σύμφωνα με την Εργάνη, η μηνιαία μισθοδοσία μετά την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού 7,5% την 1η Μαΐου 2022, κατά μέσο όρο μεικτών μηνιαίων αποδοχών, προσέγγιζε τα 2,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει πως το 2023 με την επόμενη αύξηση 9,4% το εισόδημα του συνόλου των μισθωτών θα ξεπεράσει το 2023 τα 2,8 δισ. ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα, το συνολικό κόστος του δώρου του Πάσχα στους εργαζομένους για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται φέτος στα 1,3 δισ. ευρώ, με τις μεικτές αποδοχές των ασφαλισμένων μισθωτών να ανέρχονται στα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι τελικές καθαρές αποδοχές θα κυμαίνονται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Οι εργοδότες, παρά τις δυσκολίες στην καταβολή του, ποτέ δεν θεώρησαν το δώρο του Πάσχα «δώρον άδωρον», αφού πάντα τονώνει την εορταστική κατανάλωση.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι αυτή που απέναντι στον «ευρωπαϊκό πληθωρισμό» καλείται τώρα να χρηματοδοτήσει μέσω της αύξησης των μισθών το «εθνικό αντίμετρο» απέναντι στην ακρίβεια, ανταποδίδοντας τις κρατικές ενισχύσεις τη διετία του κορωνοϊού. Αλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι αναγκαία για τα νοικοκυριά η παροχή επιπλέον ρευστότητας σε μια χρονική συγκυρία όπου οι πληθωριστικές πιέσεις κυρίως εξαιτίας του κόστους των τροφίμων πιέζουν ασφυκτικά το οικογενειακό εισόδημα. Η αύξηση λοιπόν του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων είναι φέτος το καλύτερο δώρο του Πάσχα και, όπως πάντα, κάθε επιπλέον αμοιβή στους εργαζομένους σύμφωνα με τη «ροπή κατανάλωσης» επιστρέφει πολλαπλασιαστικά στην αγορά. Επόμενος στόχος του 2023 πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των τριετιών και την καλυτέρευση όλων των μισθών.
Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ)


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο