Με συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις, ανταλλαγή σημειωμάτων και τηλεφωνήματα ανάμεσα σε πρόσωπα – κλειδιά από Μαξίμου και ΝΔ και σε υπουργούς, νυν βουλευτές και νεοεισερχόμενους στις λίστες με τις υποψηφιότητες μεταφέρονται «κεντρικές» οδηγίες για το περιεχόμενο έως και το ύφος των παρεμβάσεών τους γύρω από τα… πασχαλινά τραπέζια ενόψει της αναμέτρησης του Μαΐου.

Το προεκλογικό Πάσχα στο χωριό συνοδεύεται από το απαιτητικό για την κυβέρνηση στοίχημα να ανακτήσει δυνάμεις, μαζεύοντας απώλειες σε προ των Τεμπών επίπεδα και επανασυσπειρώνοντας την εκλογική βάση.

Δημοσκόπηση: Στις 5,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

«Ολοι σε κίνηση» είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού, με το βλέμμα στις ζυμώσεις των νεοδημοκρατών με τις τοπικές κοινωνίες μετά τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε θα διακόψει η Βουλή τις εργασίες της. Κατά πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι «οδηγός» σε ό,τι αφορά τα εκλογικά διλήμματα και διακυβεύματα πρέπει είναι η πρώτη μετά την τραγωδία πολιτική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λαμία.

Από εκεί είχε ορίσει το πολιτικό πλαίσιο, μιλώντας για «καθαρές λύσεις στην ηγεσία» (αυτοδυναμία δηλαδή), την κρισιμότητα της 21ης Μαΐου, την ανάγκη για θετικό λόγο. Βουλευτής της νεότερης γενιάς σε μια από τις δύσκολες για τη ΝΔ περιφέρειες συνοψίζει την εντολή που έλαβαν οι γαλάζιοι ενόψει Πάσχα στην αποστροφή «εξηγήστε τις θέσεις μας – προβάλετε το έργο μας». Οπως λέει ο ίδιος, η φράση κλείνει με την… προειδοποίηση «συνετά».

Οι οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» μεταφέρονται κατόπιν συνεννόησης των επιτελών του Μαξίμου και της ΝΔ, όπως του εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου και του γραμματέα της παράταξης Παύλου Μαρινάκη, μεταξύ άλλων, με τους 13 εκλογικούς «τομεάρχες» οι οποίοι λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια υπό τον συντονισμό του υπουργού Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά και του βουλευτή Χριστόφορου Μπουτσικάκη.

Για τους βουλευτές ένα πρώτο μίνι κρας τεστ στο κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση ήταν, όπως λένε, η 25η Μαρτίου, καθώς πολλοί είχαν βρεθεί στις περιφέρειές τους, ωστόσο η πραγματική δοκιμασία εξωστρέφειας είναι το Πάσχα, αφού ακολουθεί επισήμως η τελική ευθεία για τις κάλπες. Σύμφωνα με όσα συζητιούνται στους γαλάζιους διαδρόμους, η μεγαλύτερη αγωνία αφορά ζητήματα της οικονομίας και ειδικότερα το πώς θα ενισχύσουν τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους απέναντι σε αναμενόμενα παράπονα των πολιτών (δανειοληπτών, χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά.).

Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφοδέλτια

Εξ ου και με άμεση ανακοίνωση όλων των ονομάτων στις γαλάζιες λίστες το Μαξίμου θέλει να απελευθερώσει τα πρόσωπα που θα μεταβούν στις εκλογικές περιφέρειές τους ώστε να ξεκινήσουν το κυνήγι του σταυρού με το επίσημο «χαρτί» της υποψηφιότητας.

Κομματικός παράγοντας δείχνει σε αποκαλυπτήρια των ψηφοδελτίων, πλην του Επικρατείας, «το συντομότερο, πριν από το Πάσχα», ακόμα και εντός της εβδομάδας, δεδομένου ότι Πρωθυπουργός και κόμμα προγραμματίζουν νέες περιοδείες στην περιφέρεια για τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κοινώς, το γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλει ούτε μέρα χαμένη, ενώ οι προεκλογικοί ρυθμοί θα επισημοποιηθούν σε κάθε περίπτωση μετά το Πάσχα. Μεταξύ άλλων υπάρχει σκέψη ο Μητσοτάκης να βρεθεί στην Πειραιώς, πιθανότατα για «πανηγυρική» συνεδρίαση.

Στο παιχνίδι και οι τοπικοί άρχοντες

Στο μεταξύ, η Πειραιώς βάζει πιο ενεργά στο παιχνίδι δημάρχους, περιφερειάρχες και πολιτευτές ζητώντας τους να συμβάλουν με ένταση στην υπεράσπιση των θέσεων της ΝΔ σε κάθε δήμο.

Ενδεικτική η… προ-πασχαλινή σύσκεψη υπό τον Μαρινάκη, ο οποίος κάλεσε δημάρχους εντός και εκτός Αττικής για την πρώτη συζήτηση συντονισμού – κάτι που θα συνεχιστεί στις επόμενες εβδομάδες.

Ουσιαστικά η ΝΔ περιμένει από τοπικούς άρχοντες να μπουν χωρίς εφησυχασμό στη μάχη για τις εθνικές εκλογές, προτού ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα (διεκδικώντας «χρίσμα») για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του ερχόμενου Οκτώβριου.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα