Στις αίθουσες των δικαστηρίων των ΗΠΑ θα κληθεί να παρευρεθεί για άλλη μία φορά η Tesla, καθώς ένας κάτοχος αυτοκινήτου της στην πολιτεία της Καλιφόρνια κατέθεσε αγωγή εναντίον της. Σε αυτήν ο ενάγων κατηγορεί την αμιγώς ηλεκτροκίνητη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία για παραβίαση της ιδιωτικότητας των πελατών της, σε μια υπόθεση η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ομαδική αγωγή εναντίον της εταιρείας.

Τesla: Διαρροή προσωπικών δεδομένων πελατών της

Η μήνυση στο Επαρχιακό Δικαστήριο στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια κατατέθηκε έπειτα από δημοσίευμα του Reuters την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο ανέφερε ότι ομάδες εργαζομένων της Tesla μοιράστηκαν μέσω ενός εσωτερικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων κάποια προσωπικά βίντεο και εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερες στα αυτοκίνητα των πελατών το διάστημα μεταξύ 2019 και 2022.

Στη μήνυση, που κατέθεσε ο Χένρι Γέα, κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο και κάτοχος ενός Model Y της Tesla, ισχυρίζεται ότι οι υπάλληλοι της Tesla είχαν πρόσβαση στις εικόνες και τα βίντεο για την «κακόγουστη και αδυσώπητη διασκέδασή τους» και «την ταπείνωση όσων είχαν καταγραφεί κρυφά».

«Όπως θα συνέβαινε με τον οποιοδήποτε, ο κ. Γέα είναι εξοργισμένος με την ιδέα ότι οι κάμερες του Tesla μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της οικογένειάς του, την οποία προστατεύει σχολαστικά το Σύνταγμα της Καλιφόρνια», υποστήριξε ο Τζακ Φιτζέραλντ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον ενάγοντα, σε δήλωσή του στο Reuters.

«Η Tesla πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή την παραβίαση και για την παραποίηση των χαλαρών της πρακτικών για το απόρρητο σε αυτόν και σε άλλους ιδιοκτήτες», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η συμπεριφορά της Tesla είναι «ιδιαίτερα κραυγαλέα» και «άκρως προσβλητική».

Η μήνυση κατατέθηκε «κατά της Tesla για λογαριασμό του ιδίου, ιδιοκτητών σε παρόμοια θέση και του ευρύτερου κοινού». Στην αγωγή αναφέρεται επίσης ότι στις δυνητικές κατηγορίες θα περιλαμβάνονται και άτομα που κατείχαν ή μίσθωσαν ένα Tesla τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters κάποιοι εργαζόμενοι της Tesla μπορούσαν να δουν πελάτες «να πλένουν ρούχα και να ενεργούν σε πραγματικά οικεία πράγματα. Θα μπορούσαμε να δούμε τα παιδιά τους», φέρεται να έχει δηλώσει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία.

«Πράγματι, το ενδιαφέρον των γονέων για την ιδιωτική ζωή των παιδιών τους είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα για την ελευθερία που αναγνωρίζει η κοινωνία», αναφέρεται στη μήνυση.

Η αγωγή ζητά από το δικαστήριο «να επιβάλει στην Tesla να εγκαταλείψει την παράνομη συμπεριφορά της, μεταξύ άλλων και της παραβίασης του απορρήτου των πελατών και άλλων, και να αντιμετωπίσει τις πραγματικές και τιμωρητικές ζημίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή