Στη σαββατιάτικη περιοδεία του στο Κουκάκι (στην απαιτητική εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα τέσσερις φορές. Διπλάσιες ήταν οι τοποθετήσεις του και πάλι ονομαστικά για τον πολιτικό αντίπαλό του, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του (Σκάι).

Εκλογές: Οι 2+1 συνδυασμοί που μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση

Και μία μέρα μετά, μέσα από την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κεντρικό δίλημμα της 21ης Μαΐου θα είναι η επιλογή πρωθυπουργού.

Αυτές οι τελευταίες παρεμβάσεις πιστοποιούν ότι το Μαξίμου επιστρέφει στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», έστω και χωρίς να το διατυπώνει πια ευθέως. Όμως το ζητούμενο είναι να γίνονται στα μάτια των πολιτών προσωπικές συγκρίσεις δύο πρωθυπουργών, του νυν και του προηγούμενου, εκτός από σύγκριση πεπραγμένων των δύο περιόδων διακυβέρνησης.

«Είναι η πρώτη φορά από το 1993 που θα αναμετρηθούν οι πρωθυπουργοί δύο διαδοχικών αλλά και τόσο διαφορετικών θητειών» – είπε ο Μητσοτάκης – «έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τι υπέμειναν στην τετραετία με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και τι γνώρισαν στα χρόνια με εμένα και τη ΝΔ στο τιμόνι».

Οι δείκτες

Ακριβώς αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλει η ΝΔ να στείλει με την προεκλογική εκστρατεία της: η σύγκριση δύο θητειών και ο «κίνδυνος», κατά το Μαξίμου, για πισωγυρίσματα. Στο φόντο υπάρχουν κατά πληροφορίες και συγκεκριμένοι… δείκτες. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μετρήσεις κοινής γνώμης, που αναλύονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Μητσοτάκης φαίνεται να βελτιώνει τα ποσοστά του ταχύτερα και καλύτερα σε σχέση με το μάζεμα των απωλειών συνολικά σε κυβέρνηση και ΝΔ.

Ακόμα και έτσι όμως η δυσκολία για την κυβέρνηση παραμένει στο πως θα πετύχει να εκπέμψει το μήνυμα περί «αλλαγής», όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να την ζητούν οι πολίτες. Εξ ου και πρώτο βήμα είναι να θυμίζει τη διακυβέρνηση Τσίπρα αλλά και να δίνει στην «αλλαγή» νέο νόημα και όχι εκείνο της «πολιτικής αλλαγής» για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες εκτιμούν ότι ο κόσμος επιζητεί τη συνέχεια «σε όσα θετικά έγιναν στη χώρα» αλλά και αλλαγές εκεί όπου πρέπει να γίνουν «και για τις οποίες δεσμεύεται με αποφασιστικότητα» ο Μητσοτάκης.

Η ανησυχία

Κυρίαρχος στόχος για την κυβέρνηση είναι η συσπείρωση τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τα δεξιά, όπως αναμένεται να φανεί και με τα πρόσωπα που θα βρίσκονται προεκλογικά στην πρώτη γραμμή καθώς και με τις ατζέντες που θα ανοίγει η ΝΔ στο δημόσιο διάλογο. Αν υπάρχει μια βαθιά ανησυχία στην κυβέρνηση (και όχι μόνο), αφορά την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην πρώτη αναμέτρηση.

Γιατί αυτή μπορεί εύκολα να… ναρκοθετήσει την τροχιά της ΝΔ προς την αναμενόμενη δεύτερη κάλπη. Δεν είναι τυχαία τα επαναλαμβανόμενα σινιάλα του Μητσοτάκη: «Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές και απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας» λέει.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Ισχυρή ΝΔ σε αυτήν θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη κρίσιμη μέρα. Ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι πολίτες και ποιόν θέλουν για πρωθυπουργό. Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα» προσθέτει.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.