Μειωμένος κατά 3,1% ήταν ο όγκος πωλήσεων στο κλάδο του λιανεμπορίου της ευρωζώνης και κατά 3,0% στην ΕΕ τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε μείωση κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,6 % ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2023

Σύγκριση με ετήσια βάση

Στην ευρωζώνη, ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,8% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στην ΕΕ, αντίστοιχα, μειώθηκε κατά 4,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-10,1%), τη Σουηδία (-8,5%) και τη Γερμανία (-7,0%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (+8,3%), στο Λουξεμβούργο (+6,8%) και στην Ισπανία (+4,7%).

Μηνιαία σύγκριση

Συγκρίνοντας τους μήνες Φεβρυοάριο και Ιανουάριο 2023, στην ευρωζώνη ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,8% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 0,7% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,6% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό. Αντίστοιχα στην ΕΕ, μειώθηκε κατά 1,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 1,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,6% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στο συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-10,5%), στην Ουγγαρία και στην Πολωνία (και οι δύο -2,0%) και στη Σουηδία (-1,6%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (+1,6%), στο Λουξεμβούργο (+0,8%) και στο Βέλγιο (+0,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ