Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν αυξήσει την ευπάθεια των τραπεζών – και η ανταπόκρισή τους αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Ανησυχούμε για αυτό που έχουμε δει στον τραπεζικό τομέα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά ίσως και σε άλλες χώρες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη το 2023», δήλωσε ο Πιέρ Ολιβιέ Γκουρίνχας μιλώντας στο CNBC.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τους κεντρικούς τραπεζίτες έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, οι οποίες έχουν επιπλέον υποστεί και κάποιες απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα μακροπρόθεσμα ομόλογα.

«Οι τράπεζες βρίσκονται σε πιο επισφαλή κατάσταση. Έχουν υγιή «μαξιλάρια», αλλά σίγουρα αυτή η κατάσταση θα τις οδηγήσει στο να είναι λίγο πιο συνετές και ίσως να περιορίσουν κάπως τον δανεισμό», εκτίμησε ο Γκουρίνχας.

ΔΝΤ: «Βλέπει» 5 σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

Περιορισμός δανεισμού από τις τράπεζες

Κατά ένα σενάριο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι τράπεζες θα περιορίσουν τον δανεισμό περισσότερο από ό,τι σήμερα, κάνοντας λόγο για μείωση της ανάπτυξης από 3,4% το 2022 σε 2,8% το 2023.

Ο Γκουρίνχας είπε ότι τα μοντέλα του ΔΝΤ είχαν προβλέψει επίσης ένα πιο δυσμενές σενάριο όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν επιτυγχάνεται.

«Αυτό θα οδηγήσει σε τεράστιες ροές κεφαλαίων από τον υπόλοιπο κόσμο που προσπαθεί να επιστρέψει στην ασφάλεια, στην ανατίμηση του δολαρίου, στην αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου, στην απώλεια της εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ βλέπει την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται περίπου στο 1% για φέτος. Αλλά οι κίνδυνοι από αυτό είναι συγκριτικά χαμηλοί, περίπου στο 15%, σημείωσε ο Γκουρίνχας.

Καμπανάκι από την έκθεση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την Τρίτη την τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία περιείχε τις πιο αδύναμες μεσοπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Προειδοποίησε δε για πέντε σημαντικούς κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για τις τιμές που εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, τις ευπάθειες που έχουν δημιουργηθεί σε τράπεζες όπως έδειξε η πρόσφατη κρίση σε ΗΠΑ αλλά και σε Ευρώπη λόγω του πιο υψηλού κόστους αυτού δανεισμού, τα υψηλά επίπεδα χρέους των κρατών, τη μικρή μόνο υποχώρηση στις τιμές των πρώτων υλών και εμπορευμάτων και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Προσήλωση στη μείωση του πληθωρισμού

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρέθηκε στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της κατάρρευσης αρκετών τραπεζών των ΗΠΑ, και της εσπευσμένης πώλησης της Credit Suisse στην Ευρώπη, καθώς και την αναταραχή στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που οδήγησε σε κατάρρευση τα συνταξιοδοτικά ταμεία το περασμένο φθινόπωρο.

Ο Γκουρίνχας είπε στο CNBC ότι η συζήτηση γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών είχε μετατοπιστεί από την ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έναντι του πληθωρισμού.

Επισήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι οικονομικές αρχές έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν θύλακες αστάθειας, για παράδειγμα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που εγγυώνται τις καταθέσεις για τους πελάτες της Silicon Valley Bank και τις αγορές χρυσού της Τράπεζας της Αγγλίας. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη μείωση του πληθωρισμού, αυτή είναι η σύστασή μας σε αυτό το σημείο», κατέληξε ο Γκουρίνχας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή